Alle dyr har samme verdi.

Hvorfor er det ikke greit å spise en hest...

... når det er greit å spise en okse?

Hvorfor er det ikke greit å spise en hund...

... når det er greit å spise et lam?

Hvorfor er det ikke greit å spise en katt...

... når det er greit å spise en høne?

Hvorfor er det ikke greit å spise en kanin...

... når det er greit å spise en gris?Selv om noen har "bestemt" at noen dyr er mer verdt enn andre betyr ikke det at man må være enig. Alle dyr opplever smerte, glede, redsel og trygghet. Alle dyr har en personlighet. Alle dyr har et ønske om å leve. Alle dyr ser forskjellige ut, har forskjellige språk og forskjellige behov, men alle dyr har samme verdi. Velg å handle deretter. 

4 kommentarer

marlou

05.03.2013 kl.09:30

du er for fin Hanne, og så er dette innlegget.

jeg føler meg litt skyldig nå at jeg spiser ett av disse dyrene (noen få ganger i måneden) likevel, og selv om det fortsatt høres "dårlig" ut i dine ører kanskje så vil jeg likevel takke deg for såmye inspirasjon. før (da jeg begynte å studere altså, for 6 år siden) visste jeg ikke hva annet jeg skulle spise enn kylling om jeg hadde lyst på noe godt, men det er du og noen andre (men særlig du, med alle de inspirerende oppskriftene og matbildene) som har forandret det. og som jeg sa: det er nok ikke hélt det du vil, tror jeg, men det er vel flott å inspirere folk litt også? :) takk for at du bryr i hvert fall, det er superfint å se.

k.

05.03.2013 kl.15:07

veldig viktig innlegg, men jeg tenkte jeg skulle prøve å gi en forklaring (cause i'm that kinda mood).

hest/okse: hest blir spist, men er regnet som en delikatesse (i alle fall i forhold til klovdyr) - dette kan være da hester er verdt mer som bruksdyr (riding i moderne tid, transport og pløying tidligere), og jeg ville sett for meg (uten å noen gang hatt biologi) at arbeid gjør musklene/kjøtt seigt og uspiselig.

hund&katt/lam&høne: vi spiser som oftest ikke andre karnivore dyr. kanskje fordi de var vanskelige å fange i hunter/gatherer-samfunnet, kanskje fordi kjøttetere ikke smaker spesielt godt, kanskje fordi det er mer forgiftelse i å spise noe som har spist noe annet enn det er i å spise noe som spiser grønt - idk, men selv der hvor hund/slanger osv er regnet som mat så er det ikke (som jeg vet) hovedkilden for kjøtt.

kanin/gris: kanin spises ofte, jeg kjenner mange som spiser kanin, men som hest så er det kanskje også mer en delikatesse, da det er lite kjøtt på dem? idk, føler at det burde være samme mengde på kaniner som kyllinger, men kanskje det er noen anatomiske forskjeller. kanskje det ikke er noe godt, ahah?

Hanne

05.03.2013 kl.15:31

Jeg vet at mange spiser kanin og hest, men jeg vet også om mange som aldri ville spist kanin eller hest men som spiser andre dyr, og som synes det er helt forferdelig at andre land for eksempel holder hunder fanget for å spise dem. Men å holde en gris fanget for å spise den, det gjør ingenting, selv om griser faktisk har høyere intelligens enn en hund og lider like mye innesperret som en hund gjør.

Det jeg vil med dette innlegget er å utfordre folk til å kritisk reflektere over normene i samfunnet og finne ut om det er noe man egentlig er enig i og vil støtte.

Så ja, kanskje det var vanskeligere å fange kjøttspisende dyr i jeger- og sankersamfunnet. Men hva har det å gjøre med våre valg i dag? Og ja, kanskje de ikke smaker like godt som dyr som spiser grønt, men hva har det å gjøre med hvor mye et dyr egentlig er verdt? Og selv om hester har en høyere økonomisk verdi enn kuer, når man tenker seg om, synes man at de fortjener å bli behandler bedre kun av denne årsaken?

Jeg forstår hvorfor noen mener det er grei å spise noen dyr fremfor andre og at det har blitt en norm vi har blitt opplært av samfunnet til å følge. Jeg tenkte jo slik selv for bare noen år siden. Men om man tenker seg om, slik jeg gjorde, er man egentlig enig i at hvem mennesker ikke synes smaker så godt eller hvem mennesker synes er mest verdt økonomisk eller hvem mennesker har valgt å ta med seg inn i huset som familiemedlem virkelig ER mer verdt enn andre?

Mennesker har konstruert ulike dyrearters verdi ut fra egne interesser, slik som vi tidligere konstruerte ulike menneskers verdi. Slik kunne man legitimere slavehold, imperialisme, kvinneundertrykkelse, jødeytryddelse osv, og slik kan vi i dag legitimere alt det vonde vi utsetter utvalgte dyreraser for.

Weronika Ellen Irena

18.03.2013 kl.09:27

Veldig sant det du sier!

Skriv en ny kommentar

hits