Om å ikke kjøpe nye klær.

I fjor bestemte jeg meg for å ikke kjøpe et eneste nytt klesplagg hele året. Og det var mye enklere enn jeg hadde sett for meg! Reglene var som følger: Jeg fikk bare lov til å kjøpe brukte klær, med ett lite unntak - strømpebukser. Resultatet ble klærne på bildene nedenfor pluss et par plagg til, og et eneste par nye sko. Skoa er av merket Ethletic og ser akkurat ut som (og koster det samme som) converse. De i økologisk bomull, med FSC-sertifisert gummi, helt veganske og fairtrade-produsert. Med dette som eneste utskeielse (de andre tøyskoa mine hadde hull, så jeg trengte virkelig sko) er jeg veldig fornøyd med innsatsen. Det beste av alt er at jeg har vent meg helt av lysten til å gå i klesbutikker bare for å titte, og det frister ikke lenger å kjøpe nye klær. Derimot synes jeg det er kjempegøy å være i bruktbutikker, der det ikke henger førti like gensere etter hverandre, og der alle plagg har en liten hemmelig fortid. Derfor kommer jeg til å fortsette prosjektet på ubestemt tid!

 

Det finnes flere grunner til at jeg slutta å kjøpe nye klær:

+ Jeg hadde ikke oversikt over hvilke merker og hvilke butikker som produserer klærne sine etisk. Elendige arbeidsforhold, barnearbeid, miljøskader og liknende som de fleste klesprodusenter forårsaker er noe jeg ikke vil støtte. Derfor er det tryggest å la vær å kjøpe noe som helst inntil man finner noe man er helt sikker på at man vil gi pengene sine til (som skoa jeg kjøpte).

+ Måten vi kjøper og forbruker på i dag er den aller største trusselen mot jordkloden og oss som lever på den. Jeg vil ikke støtte forbrukersamfunnet ved å kjøpe noe jeg egentlig ikke trenger.

+ Av respekt for alle de som ikke har nok, både av klær og annet. Jeg har mer enn jeg trenger. Ved å kun kjøpe brukt har jeg automatisk kjøpt mindre, og jeg har ikke kjøpe et eneste plagg som bare har blitt liggende i skapet. 

+ Klærne datt nærmest ut av skapet da jeg åpna det. Trenger man da mer? Jeg har blitt flinkere til å gi bort det jeg ikke bruker og heller ha færre plagg som jeg er mer glad i. 

+ Støtte bruktbutikkene! Det er viktig at det finnes miljøvennlige alternativer. 

Norge er ikke det beste landet for brukthandel, men som det står på Fretexlappene: Den som leter skal finne. Det kommer hele tiden inn nye klær, så om man ikke finner noe, så gjør man det kanskje uka etter. Jeg har vært veldig lite på kleshandling (målet var jo å kjøpe mindre klær) så jeg har ingen guide over de beste butikkene eller noe sånt. Tipset er bare å titte overalt (for man vet aldri når det dukker opp noe fint) og prøv! Mange klær kan se rare eller kjedelige ut, men blir kjempefine når man prøver dem. Den lilla genseren under for eksempel, var jeg skeptisk til fordi den så kjempestor ut og jeg visste ikke hva jeg skulle bruke den til. Men så prøvde jeg den lukka igjen med stort skjerf surra rundt halsen og handlenett over skuldra, og vips så var den ytterjakke til høsten og våren!

Mine reiser i år har gått til Berlin og Stockholm, ikke akkurat de verste byene for brukthandel. Så om man planlegger en byferie og står mellom forskjellige byer, hvorfor ikke velge en der det er en kultur for brukthandel? Jeg anbefaler virkelig å ta toget til Stockholm - det er billig, miljøvennlig, byen er fin, og det kryr av bruktbutikker der. Dra med tom koffert og kom hjem med en full, så er man ferdig med kleshandlinga for resten av året.

Strikkagenseren, den lilla og den hvite genseren har jeg kjøpt på Fretrex i Fredrikstad, den grønne genseren i Berlin, shortsene, olaskjorta og kjolen i Stockholm og anorakken på Uff i Oslo (125kr!). Klærne på bildene kosta tilsammen rundt 1500 kroner - dette prosjektet har jeg også spart masse penger på! 

Og husk at butikker ikke er det eneste stedet det finnes klær! Loft, kjellere, bortgjemt bakerst i klesskap... Og det man finner der er jo helt gratis! Loppemarkeder må heller ikke undervurderes, jeg fant for eksempel en genser til Peter for fem kroner da Dyrebeskyttelsen holdt loppemarked i Fredrikstad.

Jeg håper dette innlegget kan inspirere fler til å bare kjøpe brukt, eller i det minste kjøpe mindre nye klær. Målet mitt nå er å ta prosjektet videre, og å lære meg å stoppe sokker og reparere hull og sånt, slik at jeg kan ha plaggene lenger. Jeg vil også lære meg å sy litt tøy selv, for jeg har nemlig fått symaskin av Mormor!

11 kommentarer

wondersoftea

20.01.2013 kl.15:59

Ååh så bra!! jeg kjøpte en ny skjorte på gina tricot, da fikk jeg vondt i hjertet... handler generelt bare brukt og det er jo innmari gøy og bare lete lete lete.

k.

20.01.2013 kl.16:57

jeg liker at du er en animal friendly blogger!

hadde tenkt å ha et halvt år uten å kjøpe klær (bortsett fra undertøy, brukt og sånn ... utetreningsklær, hvis det gir mening). har gått veldig bra i hele 20 dager, så vi får se. føler egentlig bare det er viktig å være bevist forbruket sitt, og hvorfor man kjøper det man kjøper - om man trenger det, er det en reaksjonsmetode osv. kunne bare ønske alle tenkte sånn, og ikke bare kjøpte ting i hytt og pine og levde for å shoppe, liksom. det virker som et tomt liv.

novemberregn

20.01.2013 kl.21:23

Bruktbutikker er så fine! Etter dette innlegget har jeg faktisk begynt å tenke på å gjøre dette selv. Det virker spennende å prøve noe nytt!

marlou

22.01.2013 kl.13:38

du har inspirert meg også! jeg er ikke så flink til åfinne fine ting på bruktbutikker (og særlig ikke her i Brussel, hvor klærne i hvert fall er mye dyrere på bruktbutikkene enn i de vanlige butikkene ... de er litt for glad i vintage her, og det er dumt), men jeg skal prøve mitt beste :)

takk for flottt innlegg Hanne!

Hanne

23.01.2013 kl.21:48

Novemberregn: Enig! Oi, så gøy! Ja, det er veldig fint å sette seg et mål og å klare å gjennomføre det:) Masse lykke til!

Ironisk

31.01.2013 kl.14:03

Litt ironisk da at du har Kappahl sin reklame under innlegget... Just sayin!

Hanne

31.01.2013 kl.20:37

Ironisk: Det er ikke jeg som styrer reklamene her, det er blogg.no;) Men ja, det var jo ganske ironisk. Akkurat nå er det Regnskogsfondet, det likte jeg bedre!

Hanne

31.01.2013 kl.20:41

...Det minner meg på at jeg egentlig burde skaffe med en ordentlig bloggside der jeg kan kontrollere slikt selv. Men jeg bruker ikke bloggen mye nok til å ta meg tid til det. Skal gjøre det om jeg blir mer aktiv!

Tina

12.02.2013 kl.10:39

Oh thank you! Which photos do you like most? <3

ingeborg

16.02.2013 kl.00:24

/å hei! det er alltid så gøy å finne fine instagrammere på blogg. jeg synes kleskjøpsstoppet ditt var veldig tøft. dette var inspirerende, du har så rett i at vi har nok fra før i en verden hvor mange ikke har noe.

Ellinor

09.08.2013 kl.15:31

You go girl! Er forsåvidt på samme tankespor selv, og det føles så bra! :D

Skriv en ny kommentar

hits