Fakkeltog mot pels.

Om én uke i dag, lørdag 10. november, håper jeg alle som har mulighet går i fekkeltog mot pels. Pelsdyrbransjen ble gitt ti år på å skjerpe seg i 2002. Nå er det 2012, og vi vet jo alle at det ikke har skjedd. Derfor er det superviktig at flere enn noen gang stiller opp og viser at sjansen har gått fra dem - nå må norsk pelsdyrproduksjon legges ned!

Bransjen selv fokuserer på at bildene vi ser i mediene av dyr med avgnagde ben og ører eller med store åpne sår er avvik og brudd på regelverket. Det de ikke fokuserer på er hvorfor dyra pådrar seg slike skader i utgangspunktet. Svarer er enkelt: ville dyr mistrives i små nettingbur.

Dyrevelferdsloven sier at dyr skal "holdes i miljø som gir god velferd ut fra artstypiske og individuelle behov". Reven er en god jeger og har et naturlig revir på opp til 120 kvadratkilometer. En rev i pelsproduksjon må leve hele sitt liv i et bur på 0,8 kvadratmeter. 1,2 kavdratmeter hvis to deler bur, altså 0,6 på hver. Det gjør vondt å gå på netting, men det er nødvendig for en effektiv produksjon. Hva skal man ellers gjøre med avføringen? Under blikktaket er det uutholdelig varmt om sommeren. Det er ingen ting å ta seg til i buret. Frustrasjonen tar overhånd, og skadene kommer. Noen av skadene kan ses i form av sår, andre i form av apati og ulik stereotyp atferd. Det er ingen mening med livet.

Mink har et naturlig revir på 2,5 kilometer langs et vann eller en elv. De har svømmehud mellom tærne, og tilbringer mye tid i vannet. I norsk pelsproduksjon må en mink leve i nettingbur med 0,3 kvadratmeter per dyr. Hvorfor blir det fokusert på bøndene som ikke avliver før skadene blir "ille nok"? Hvorfor fokuseres det ikke på all forskning som viser til disse dyrenes behov og at de lider i bur? Og hva skjedde med "miljø som gir god atferd ut fra artstypiske behov"?

Et sted mellom 40 og 50 millioner (!!!) kroner av norske skattepenger går hvert år til å subsidiere pelsnæringen. Noen av pengene går til promotering av pels og pelsoppdrett i utlandet, det meste i Kina og Russland. Rundt en million dyr bor på pelsfarmer i Norge, og rundt 900.000 pelsyr blir drept hvert år. Rev ved å få en strømførende stang inn i begge ender av kroppen, mink ved knekking av nakke eller CO2. Kroppene blir flått, så kastet. I tillegg til mink og rev er det i Norge også pelsoppdrett av kanin og chinchilla.Veterinærforeningen er for nedleggelse, det samme er flere norske partier og en stor andel av den norske befolkningen. Allikevel får Senterpartiet bestemme at den skal beholdes. Møt opp 10. november og vis at det er politikernes ansvar å få en slutt på dette! Her er facebookarrangementet for Oslo, med linker til arrangementene i Bergen, Stavanger, Trondheim, Ålesund, Bodø og Tromsø. 

5 kommentarer

wondersoftea

03.11.2012 kl.21:23

Det er så trist at det er mange folk som ikke har nok informasjon om det, eller en god del vet det jo nå, men folk vet for lite av sannheten... huff.

Jeg skal gå med noen venner av meg i Oslo forresten (:

k.

04.11.2012 kl.00:23

det er bra at du skriver om det. jeg er litt sint for at jeg er i england, men er med dere i tankene.

Elise

07.11.2012 kl.19:39

ENIG. omg

Sunniva

16.12.2012 kl.20:08

Jeg var med på det i november, blir så sint over at staten fortsatt ikke har gjort noe ordentlig håndfast med det!

Blogge mer? Oppdaget bloggen din nettopp, du skriver kjempebra!

Hanne

27.12.2012 kl.17:28

Sunniva: Uff ja, ikke så lett når noen av partiene (SP, H, FRP) jobber for økt pelsproduksjon. Men det er viktig at alle gjør det de kan, så bra du var med!:)

Oi, tusen takk! Jeg vil gjerne blogge mer, men denne høsten har vært den mest hektiske perioden noensinne for meg, så har ikke fått prioritert det. Skal prøve å bli flinkere!

Skriv en ny kommentar

hits