Oppskrift på vegansk dessertpai.

Jeg har aldri lagt ut oppskrifter her før, men denne er alt for god for ikke å dele med alle jeg vet om. Den er lett å lage og helt vegansk. Det betyr at man kan spise den med verdens beste samvittighet - den er bedre for helsa di, har lagt mye mindre press på verdens ressurser og (best av alt) ingen dyr har blitt utnyttet for å lage ingrediensene. Man kan bruke hva slags bær og frukt man vil, denne er med en pakke frosne økologiske skogsbær fra ica, ferske jordbær og blåbær og kiwi.

Dette trenger man: 

Paideig: 6 dl hvetemel, 1 dl sukker, 200 g melkefritt smør, 2 ts vaniljesukker, 1 ts bakepulver, 2 ss vann og 2 ts no egg (eggerstatning) + 4 ss vann. 

Fyll: En pakke Oatly vaniljesaus, en liten pakke/pose med frosne skogsbær, 3-4 kiwi, ferske blåbær og jordbær.

Slik gjør man:

Ta de frosne bæra ut av fryseren i god tid så dem ikke er kalde når paien skal spises. Bland mel, sukker, vaniljesukker og bakepulver i en bakebolle. Smuldre inn smøret godt med henda. Ha to teskjeer med no egg og fire spiseskjeer kaldt vann i en egen liten bolle og visp det sammen. Ha det sammen med det andre og tilsett vannet. Blandt godt sammen med henda og lag til slutt en ball av deigen. Sett den i kjøleskapet mens du rydder vekk og vasker opp det du har brukt, og skjærer opp kiwi og jordbær.

Vanlig paiform blir litt liten i forhold til hvor mye deig det blir, så finn gjerne en kakeform som er litt større enn en paiform. Trykk deigen flat i bunnen og på kantene av formen - det skal bare være et tynt lag. Lag masse hull med en gaffel i deigen. (Jeg vet ikke om det er nødvendig i dessertpaier, men jeg gjør det uansett.) Stek den i midten av ovnen på 200 grader til den ser ferdig ut. Jeg tar aldri tid på mat jeg lager, så jeg aner ikke hvor lenge den skal stå inne. Men det er jo bare å stikke litt i den og se om den er klar eller ikke. Når den er ferdig stekt må den avkjøle seg en stund før man heller over hele pakka med vaniljesaus og så bær og kiwi. 

Vegansk vaniljesaus, eggerstatning og melkefritt smør får man kjøpt i de fleste større matbutikker. Rema 1000 er også flinke på å ha det. Vaniljesausen fra Oatly er basert på havre og er kjempegod, og det koster 13-14 kroner for en pakke på Rema 1000. "No egg" eggerstatning finner man i allergiavdelingen (med glutenfrie ting og sånt), og er et pulver som man visper med kaldt vann. Funker bra for å erstatte egg i kaker osv. 1 ts no egg + 2 ss vann erstatter ett egg. Smør uten melk smaker like godt som vanlig smør, og brukes på akkurat samme måte. 

Bak pai og inviter noen som fortjener det!

5 kommentarer

Hege

05.08.2012 kl.23:43

Åh, herlighet så godt det ser ut! Sikler!

Johane

20.08.2012 kl.10:38

Ånammm! Denne skal eg faktisk lage når me skal ha innflyttningsfest om nokre veker! Den kjem verkeleg til å slå an i mitt hybelkollektiv ved namnet "landet vegetaria" hihi!

samovaren

24.08.2012 kl.20:04

åh, den paien så god ut! nam.

og takk for te-tips! skal prøve dem ut (når jeg får lån, vel å merke..). miljøstudent betyr i mitt tilfelle at jeg tar en bachelor i miljø- og naturressurser ved umb i ås! :) her er en link hvis du lurer på mer!: http://www.umb.no/studietilbud/artikkel/bachelor-i-miljo-og-naturressurser

samovaren

24.08.2012 kl.22:24

kult! det hørtes iallfall interessant ut! master til og med! jeg har også tenkt på hva jeg skal gjøre videre. hva tok du bachelor i? jeg er litt sånn utdanningsfreak, dvs. at jeg tenker altfor mye på studier og fag og sånt. har kanskje noe å gjøre med at alle i familien min er lærere/rektorer? hm. og fleur de geisha har jeg prøvd! den falt ikke helt i smak, faktisk! selv om alle skryter den opp i skyene. den neste på lista er definitivt thé du hammam!

Vicky

24.08.2012 kl.23:56

omg, ser nyydelig ut.

Skriv en ny kommentar

hits