Hvalkjøtt med god samvittighet?

I dag har jeg et innlegg på trykk i Aftenposten! Siden jeg er superstolt vil jeg dele det med dere. Og fordi det er et viktig viktig tema da, såklart. 

På lørdag handla Aftenpostens matsider om hvalkjøtt. På den ene siden var det oppskrifter, på den andre en slags tilbedelse av hvalkjøtt. Teksten handla om hvordan vi ha glemt og svikta hvalkjøtt, at det er så utrolig sunt, hvor human jakt hvalfangst er, hvor ansvarsfulle Norge er som ikke overstiger fangstkvotene, hvor misunnlige andre er på oss som kan fange hval, hvor godt døde hvalkropper smaker, og at vi bør kjøpe mer, mer, og enda mer hvalkjøtt. Når man leser slikt kan man jo ikke la forfatteren få det siste ordet. Her er min respons:

Hvalkjøtt med god samvittighet?

En av ti hvaler lider i mer enn ti minutter fra de blir skutt til de dør. Allikevel skriver Ekern (Aftenposten 9/6) at "Vi bør ha dårlig samvittighet for mye, men ikke for at vi legger hvalbiff på grillen".

Norge, Island og Japan er de eneste som trosser IWCs forbud mot kommersiell hvalfangst. Dette er ikke noe å være stolt av. Forbudet handler ikke kun om bestanden, men også om dyrevern. Fangstmetodene er svært omdiskuterte, og human fangst lar seg vanskelig gjøre. Selv om den eksploderende harpungranaten har gjort avlivingen raskere enn før, lider en av fem hvaler i flere minutter fra de blir truffet til de dør, og en av ti hvaler lider i mer enn ti minutter med blodtap og massive skader på indre organer. Ingen dårlig samvittighet?

Ekern sier som der er - industrien sliter. Hvorfor holde liv i en tradisjon som ikke er økonomisk lønnsom, upopulær og basert på dyrs lidelser? Nyere forskning viser også at overfiske er hovedårsaken til mindre fisk i havet, ikke havpattedyr.

En hel generasjon har ikke "glemt og sviktet" - de har tatt til fornuft.

Jeg skrev dette innlegget på vegne av Miljøpartiet De Grønne, der jeg er med i en fokusgruppe for dyrevern. MDG vil avvikle hvalfangsten, i tillegg til masse annet som kommer dyrene til gode. Les mer i partiprogrammet her. Vi i dyreverngruppa skal forresten stå på stand på Oslo Vegetarfestival lørdag 23. juni sammen med Grønn Ungdom. Jeg er der fra det åpner til rundt klokka to, kom innom! 

12 kommentarer

k.

14.06.2012 kl.20:05

flottflott!

Kaja - Veganerliv

14.06.2012 kl.23:30

Kult! Bra jobba :)

Hege

15.06.2012 kl.12:34

Ooooh! Jeg ELSKET punchlinen på slutten. Så utrolig flink du er :-) Godt jobba!!

*stående applaus*

Johanne

15.06.2012 kl.15:11

Eg må seie meg einig med Hege, den avsluttninga var berre råbra! Fløtters! :)

k.

16.06.2012 kl.16:50

// åh, snilt sagt! takk! 1.3 megapixler kan være festlig det. er ikke egentlig kameraet som frister, mer det å ha en mobil som funker. dog er jeg nok ganske bortskjemt når det kommer til mobiler.

Victoria

18.06.2012 kl.13:38

Awesome. :)

tinekatrine

19.06.2012 kl.20:14

Bra! Hvalfangst er bare tull. Nå har jeg smakt hvalbiff en gang for mange år siden, og husker at det smakte alt annet enn godt. Jeg spiste det ikke opp en gang. La hvalen være i fred! (og hei, kanskje vi ses på vegetarfestivalen da, selv om jeg er utrolig dårlig på ansikter og slikt.)

Julia

20.06.2012 kl.00:34

Så bra at du skriver et innlegg og klarer opp litt i all usakligheten. Forresten, når vi snakker om hvalkjøtt, denne videoen får meg til å få latterkrampe gang på gang. Debatten om hvalkjøtt kan være ganske så usaklig i blandt, fra den ene siden i alle fall. http://www.youtube.com/watch?v=1VLsRbDU37w

Hanne

21.06.2012 kl.12:49

Julia: Haha! Dette var underholdning på høyt nivå. Takk!

Og fantastiske Siri Martinsen som skal "prøve å få si et par seriøse ord i den driten av en debatt som dette etterhvert utvikler seg til"... <3

Marie

21.06.2012 kl.17:53

Helt utrolig bra skrevet! Og er helt fullstendig enig!

Weronika Ellen Irena

24.06.2012 kl.00:33

Veldig flink du er, og jeg liker det du skrev! Veldig enig selv.

Elefantjenta

02.07.2012 kl.20:43

YES! Bra at noen snakker tilbake.

Har selv en lærer på skolen som støtter hvalfangst helt og ler av motstandsgrupper i timene. Da får jeg en sånn ordentlig sur følelse inni meg, det gjør vondt, at noen kan tenke og gjøre noe sånt.

Skriv en ny kommentar

hits