Svar.

Jeg fikk visst en del spørsmål allikevel, hurra! Mange handler om reising. Her kommer svar:

 1. Er det like gøy å se et bilde komme ut av instax-kameraet som det var med polaroid? (At man bare ser på det og venter til det blir bedre og bedre :) Eller kommer bildet bare ferdig ut av kameraet?)

Ja! Først er det ingenting på bildet, men så kommer det sakte men sikkert fram på magisk vis.

2. Hva er ditt favorittkamera?

Dette! Olympus OM-1, her portrettert med selveste megselv på en strand i Venezia.

3. Hva skal du etter at du blir ferdig med studiet?

Jeg er akkurat ferdig med bachelorgrad i utviklingsstudier, og har søkt på en mastergrad ved UiO. Den heter Culture, Environment and Sustainability, og jeg aner ikke om jeg kommer inn eller ikke. Hvis ikke blir det et år med mye frivillig jobbing i Dyrebeskyttelsen (blant verdens fineste pusekatter, som han på bildet under), NOAH, Miljøpartiet De Grønne, og kanskje noe nytt også, pluss kanskje en jobb jeg tjener litt penger på, selv om det er kjedelig. Liker best å jobbe frivillig, men det kan man jo ikke leve på.

4. Hvordan ville en perfekt dag for deg sett ut? Hva skulle du gjøre, med hvem, hva spiste du, osv osv.

Det er hvertfall en varm sommerdag uten en eneste sky på himmelen. Så varmt at man går barbent og har håret i en stor dott på hodet for å få luft i nakken. Pannekaker med jordbær til fokost, med plater på platespilleren, egentlig litt for høyt til fokost. Jeg vil våkne med Peter, være med familie på dagen og med venner på kvelden. Kanskje jeg er på hytta på Hvaler, ja det er jeg nok, og det blir båttur med båten til Mormor og Morfar også. Og masse bading. Og bare så det er sagt - det er ikke et brennmanet-år! På kvelden griller vi ved havet, og bader selv om det er litt skummelt å bade når havet er svart. Denne dagen møter jeg ekstra mange katter på veien, og alle vil hilse på. Og så spiser jeg minst tre pæreis. 

5. Hva var de 5 tingene du likte best med Berlin?

Uformell stemning, kreativitet, fine kaféer, all den veganske og økologiske maten og bruktbutikkene.


6. Utveksling i Hong Kong? Gøy, fortell mer!

Fra 1. september til noe få dager før julaften i fjor bodde jeg i Hong Kong. Jeg bodde på skolen, på et rom sammen med en jente fra Hong Kong som syntes det var flaut å snakke engelsk. Ble ikke så mye skravling med andre ord. Skolen lå et godt stykke unna sentrum, og bra var det, for det er stor kontrast fra bråkete og forurensa by til grønne fjellsider. Jeg reiste med en kompis fra klassen min, og det var fint og trygt å ha med seg noen man kjenner godt. Det beste med oppholdet var nye venner, gå i kjole uten strømpebukse til desember, strandturer og andre utflukter, delfinsafarier, Peterbesøk i ni dager, Mammabesøk i seks dager, oppdagelsesferder i en stor by, veganrestauranter, reiser til Kina, Macao, Taiwan, Thailand og Kambodsja, dvd-utvalget på skolebiblioteket, spillkvelder med te, kortspill og majong (et tradisjonelt kinesisk spill som jeg vant i majong-turnering på internasjonalt kontor, hurra), Peter som leste mummibok for meg over skype, toetasjes trikker, grønne fjell, kaffe mocca på Pacific Coffee (en kafékjede), få brev i postkassa, skrive brev tilbake, jobbe frivillig i Animals Asia, få bruke spisepinneskillsa mine mange ganger i uka, og to av faga på skolen - Globalization and Justice og Beyond the Great Wall - China and the World. I det ene lærte jeg ikke så mye nytt, men læreren var superkul og vi var på utflukter, blant annet til en moské der vi fikk stille masse spørsmål til imamen. I det andre lærte jeg masse nytt om Kinas politikk ovenfor Japan, Taiwan, India, Afrika, EU, USA, Nord-Korea, osv. Veldig spennende. 

De to andre faga var dermot ganske kjipe - Hong Kong studies (handla bare om lokalpolitikere i HK, ikke så nyttig) og Youth Studies. Har ikke engang ord for hvor patetisk sistnevnte var, kan si så mye som at vi lærte at man ikke skal etterlate små barn hjemme alene og at homofile ikke er monstre. Vi brukte for eksempel en hel forelesning på å lære forskjellen på "to like someone and to love someone". Frustrasjon hver onsdag. Men alle faga hadde bare en forelesning i uka, så jeg hadde fri hver mandag, torsdag, lørdag og søndag. Og ingen av dem hadde prøver eller pensum, "bare" en 3000 ords oppgave vi skulle levere inn pluss fremføring for klassen. Jeg skrev en om de utrydningstrua rosa delfinene i HK, en om Kinas imperialisme i Afrika, en om det urettferdige globale økonomiske systemet og en om homofili i Norge (det stemmer, i favorittfaget mitt). At det ble Hong Kong var egentlig ganske tilfeldig. Skolen min har avtale med skolen jeg gikk på, og jeg hadde aldri vært øst i Asia før. Så hvorfor ikke? For tre måneder siden hadde jeg besøk av en jeg ble kjent med fra Stockholm, og i høst skal jeg kanskje treffe en jeg ble kjent med fra Sveits. Så om du har mulighet - dra på utveksling!7. Var det noe du opplevde der (Hong Kong) som sjokkerte deg? 

Ikke egentlig. Jeg har opplevd ulike kulturer tidligere med to reiser til Afrika og en til Midtøsten, og jeg kan ikke si at jeg noen gang har opplevd det såkalte "kultursjokket" når jeg har reist - heller ikke denne gangen i Asia. Men én ting ble jeg aldri aldri vant til å se, og det var de døde fuglekroppene som hang i restaurantvinduer. Med hoder, føtter og det hele. I norske butikker henger det jo kyllingkropper på grillstativ som går rundt og rundt, så det er ikke så langt unna vår egen kultur når jeg tenker meg om. Men jeg er vant til å unngå "ferskvarediskene" i norske matbutikker, i Hong Kong var det vanskeligere fordi de hang overalt, på utstilling i vinduene på restauranter og gatekjøkken. Det sjokkerte meg vel ikke, men jeg ble aldri helt vant til å se det.

8. Hva var de fem kuleste plassene med hele reisen(e)? (Hong Kong semesteret.)

Tempelområdene utenfor Siem Reap i Kambodsja kommer på en klar førsteplass. På andreplass kommer Yangshuo i Kina og reisen dit fra Guilin på Li River. Ellers likte jeg Taiwan godt (kunne ønske vi hadde mer tid til å reise rundt, naturen er visst superfin), Stanley som er et sted i Hong Kong med strender og koselige kaféer, og Tai O som er en liten fiskelandsby i Hong Kong.

9. Hvor har du vært, og hvor vil du dra?

Jeg har vært i Sverige og Danmark så mange ganger at jeg absolutt ikke har telling (kommer fra Østfold = Sverigeturer og kvart dansk = Danmarksturer), Finland, Tyskland to ganger, England tre ganger, Frankrike, Spania, Kypros, Hellas, Nederland, Italia tre ganger, Sør-Afrika, Syria, Libanon, Zambia, Malawi, Botswana, Zimbabwe (såvidt over grensa), Hong Kong, Macao, Kina, Taiwan, Kambodsja og Thailand. 

Akkurat nå har jeg en topp fire: Island (leie bil og kjøre rundt + dra på hvalsafari), Østkysten av Afrika (reise fra Kenya gjennom Tanzania og Mosambik til Sør-Afrika. Pluss Madagaskar!), Latin-Amerika (hvor som helst, egentlig. Vil gjerne lære spansk, så kanskje ikke Brasil) og Alpeområdene på bilferie (fjell og setere og slott og skoger og sånt). 

10. Hvordan kan du reise til utlandet uten kamera?!?!?!

Hehe! Jeg dro ikke til Kina uten kamera (det skulle tatt seg ut!), men uten instax-kameraet. Hadde med to andre kameraer, se noen få bilder fra turen her

11. Beskriv den beste reisen/ferien!

Det blir vanskelig, for jeg liker alle typer ferier. Eller, den klassiske sydenferien er jeg ikke så fan av. Jeg liker best reiser der man drar på oppdagelsesferd. Det spiller ikke noen rolle hvor det er i verden, eller hvilke oppdagelser man er ute etter. Det kan være et bra pikniksted på sykkeltur i Danmark med jordbær i kurven, det kan være nesehorn på safari i Sør-Afrika, eller det kan være en fin kafé å spise lunsj på i Paris. Jeg liker veldig godt reiser til andre kontinenter der man opplever helt annen natur og helt andre kulturer, og gjør ting man aldri ville gjort hjemme, bare fordi man er så veldig langt borte. Som å sitte bak på et lasteplan med 25 andre mennesker + en haug med bagasje på en afrikansk landevei. Men jeg liker også reiser til Europeiske land, som ofte er koseligere. Meninga med å reise for meg er å se/oppleve noe nytt. En ny følelse eller en ny atmosfære eller ny type natur. Og noe nytt finner man jo stort sett over hele verden, også i sitt eget land. Jeg liker å reise både med venner, familie og kjæreste, bare ikke alene. Jeg har aldri reist noe sted alene, for jeg trives ikke i mitt eget selskap i mer enn en dag av gangen. Og jeg liker ikke å oppleve noe fint uten å dele det med noen.

12. Beste reisen?

Oi, vanskelig. Den lange ferden i en minibuss som nesten falt fra hverandre og som det regna inn i for å komme til Malawisjøen. Tusen år gamle jungeltempler i Kambodsja. Mitt første møte med Afrika I Cape Town da jeg var femten år. Overnattigssafari i Botswana under tidenes stjernehimmel og med elefanter som lagde raslelyder noen meter unna. Reisene til langt-borte-land har vært best på sine måter. Men reiser til Europa og naboland er også bra, eller bedre, på sine måter. Den reisen jeg lengter mest tilbake til nå er faktisk Danmarksturen Peter og jeg hadde forrige sommer. Det var en sånn tur der man har all tid i verden, stopper bilen for å hilse på kuer langs veien, plukker kongler i skogen ved stranda, flyr drage og sånt.

13. Hva skal du til høsten og fremover?

Se spørsmål 3!

14. Hvilke hobbyer har du?

Foto og tja, vet ikke om jeg driver med så mye under kategorien hobby egentlig. Så ja, foto.

15. Hva skulle du ønske at du kunne? (feks spille gitar eller noe i den duren)

Tegne eller male. Det hadde vært fint.

Nå vil jeg at dere skal svare på spørsmål nummer 12 også! Hva er den beste reisen dere har hatt?

10 kommentarer

Hege

24.06.2012 kl.15:15

:-) Så gøy å lese mer om deg! Fine spørsmål med fine svar.

Kjenner meg igjen i følelsen av å se andre dyr henge/ligge døde sånn som det der. En ting er sånn man er vant til å se dem i Norge som jo er vondt nok i seg selv, men når det ligger grisedeler der med bust på, og hoder med øyne og tenner... litt makabert, ja!

tine katrine

25.06.2012 kl.21:33

Virker som om du har opplevd mye bra. Jeg vil også! (bli frisk, kropp! Hehe)

Min beste reise var den til Australia! (hvis det tels som reise når jeg bodde der 7 måneder da, hehe) jeg savner det landet veldig. Vi dro på masse campingturer så vi fikk sett mange forskjellige byer, mye vakker natur og truffet mange fine dyr. Savner å dra til parker hvor man kan mate fugler og kenguruer, å lage middag på kokeplatene i campingbilen ute i bushen, dra på stranden hele tiden, ta båtturer for å se korralrev, bade i elver i jungelen... magisk altså!

marlou

25.06.2012 kl.22:04

å så mange fine svar. jeg liker hvordan din perfekte dag ville se ut (pæreis!), og det du skriver om hong kong. og så krysser jeg fingrene for at du kommer inn på masteren :)

min beste reisen var den til island i fjor høst, tror jeg. rett og slett fordi det er det mest fantastiske og interessante landet jeg har vært, og det var flott å egentlig være helt alene og kunne gjøre akkurat det jeg ville, men samtidig ha mange andre frivillige i nærheten som ble med på eventyr.

Marie

27.06.2012 kl.21:57

Jeg tror at hvis du hadde stått og svart på alt dette til meg i person så hadde jeg nikket med på nesten alt, haha!

Den beste reisen så langt ... Tror det må være klasseturen til New York i april 2011! Jeg fikk dratt red-carpet-åpning av en Harry Potter-utstilling og jeg fikk sett Daniel Radcliffe i How to Succeed... ! Helt magisk øyeblikk! Fikk jo også sett alt det vanlige i byen, sammen med en av mine beste venner fra klassen. Også tok jeg tatovering. Herlig tur!

Jakob

27.06.2012 kl.23:15

Så fin blogg! Liker headeren din, Beatles <3

Johanne

28.06.2012 kl.22:37

Så fint å lese, og du har opplevd så sjukt mykje! Du er nok mitt opplev-reise-idol.

29.06.2012 kl.11:01

sv: var hyggelig å hilse på deg også! kanskje vi kan få til et mer ordentlig møte en dag, hehe. kan invitere deg på vegansk middag! :D

Maren

01.07.2012 kl.16:47

Jeg har vært på hvalsafari da jeg var på Island. Det var gøy! Island er flott!

Min beste reise var til Naxos med Planken, for ett par år siden, da leide vi bil. Det var min første tur til Hellas. Det var så fint å reise tundt hele øya for å se ALT i den kule bilen vi leide. Elsker turer der man har tid til alt det man vil, utforske og oppdage sine egne "hemmelige" steder. Det er best! Spesielt når typen kan stoppe bilen på komando så jeg kan sprette ut med kameraet rundt halsen, og gå bananas!

Caroline S

02.07.2012 kl.02:12

For en nydelig fin blogg du har, den skal jeg følge videre! Og så mange nydelige katter det er her inne!

Caroline S

02.07.2012 kl.13:31

Svar: Hjertelig tusen takk, du er ufattelig snill! <3

Skriv en ny kommentar

hits