Ku.

Da jeg var liten sang alltid Mormor og jeg takkesang til kua før jeg drakk melk. "Kua mi jeg takker deg, deilig melk du gir til meg" osv. Det er selvfølgelig en fin ting å gjøre, det å takke kua for at den ga bort litt av melka si til deg. Men etterhvert som man leser og lærer mer om hvordan livet som melkeku er, så forstår man at et takk ikke er nok. Her kommer et innlegg om hvorfor jeg ikke drikker/spiser meieriprodukter."Dagens kuer stammer fra uroksen i India. Kuer er sosiale flokkdyr hvor 10-15 beslektede kuer med kalver utgjør hovedflokken, mens okser danner sine egne flokker. Kalvene går sammen med moren til de er ca. 10 måneder, og kvigekalver har et tett forhold til moren også når de er voksne. Kyr kan bevege seg flere kilometer daglig, og familieflokkene kan slå seg sammen i større flokker når de beiter eller hviler. Kuer bruker også mye tid på å stelle hverandre" (Kilde).

Dette er desverre langt fra den virkeligheten norske melkekuer opplever. 75% av dem står på bås uten å kunne snu seg, minst åtte måneder i strekk. Noen bønder tar i bruk kutrener, en strømbøyle over ryggen til kuene som tvinger dem til å gjøre fra seg på "riktig" sted ved å gi dem små elektriske støt. Mindre jobb for bonden. De resterende 25% går i løsdrift inne i en låve. Disse er ikke påkrevd å slippe ut om sommeren (Kilde).

Melkekuene er avlet frem for å produsere mest mulig melk, og norske kuer produserer gjennomsnittlig 16,4 liter hver dag, noen gir opp til 27 liter. I naturen ville de produsert akkurat nok til å mette kalven sin, ca. fire liter om dagen. For å produsere melk må kuer, som oss mennesker, bli gravide. Kuene blir kunstig inseminert en gang i året for å holde melkeproduksjonen i gang, og er drektige i ni måneder, akkurat som oss mennesker (Kilde). Båndet mellom mor og barn er veldig sterkt, allikevel blir kalven i de aller fleste tilfeller brutalt revet bort fra moren like etter fødsel. Dette er en enorm belastning for både mor (som lengter etter å være sammen med kalven sin etter å ha vært drektig i ni måneder) og for kalven som har sterke behov for samvær med moren. Mange kalver utvikler stereotyp atferd (Kilde). Jeg kunne skrevet mye mer om sykdommer og ubehageligheter som ofte rammer kuene fordi de må produsere unaturlig mye melk, om de psykiske belastningene når en kalv blir tatt fra moren, om et helt liv på bås, men ja, jeg tror dere kan tenke dere det selv. Eventuelt lese mer på kildelinkene.

Når en ku ikke lenger produserer nok melk, er hun ikke lenger verdt noe. Det er kun melka hun produserer og ikke selve livet hennes som har en verdi. Normalt er kua tre til fire år gammel når den ikke lenger lønner seg å ha, og blir da frakta med dyretransport til slakteriet, fiksert i en boks og skutt i hodet. Den døde kroppen hennes blir til kjøttdeig, biff, osv. Guttekalver må lide samme skjebne. De er kun født for at moren skal produsere melk til mennesker. Det er som regel disse man spiser når man kjøper kalvekjøtt. Jentekalvene har et tre-fire års langt liv forran seg som melkeku.

Poenget her er at et takk til kua ikke holder. Alt dette må kuene igjennom for at du skal drikke melk eller ha ost på brødskiva. Det eneste som hjelper er å være veganer. Å vise at man ikke vil støtte dette. Om du sier at du er vegetarianer men drikker melk, sier jeg at melkekyr gjennomsnittlig har et dårligere liv enn slaktekyr. Om du sier at du drikker økologisk melk, sier jeg at kua fremdeles blir kunstig befrukta og grovt utnytta for noe vi ikke trenger, og at den ender opp på samme slakteri som slaktekuene gjør. Hele industrien henger sammen. Om man støtter det ene, støtter man det andre.

Det gjør vondt å tenke på at disse herlige oksene med kule frisyrer vi hilste på i Danmark i sommer nå kanskje ligger i noens fryser.

Et kosthold uten meieriprodukter er bedre for miljøet og matsikkerheten på jorda (på samme måte som med kjøttproduksjon), og det er svært omstridt blant forskere om det er bra for helsa å drikke melk. Alle stoffer kroppen trenger som den "kun kan få gjennom melk" som Tine vil ha det til, er i virkeligheten svært enkle å få i seg uten så mye som en dråpe. For det er jo ikke akkurat kua som produserer kalsium, selv om mange tror det. Melk inneholder kalsium og andre stoffer fordi det finnes i plantene kua spiser. Som jo vi også fint kan spise, uten at det skal gå via kua. For tenk deg om - er det egentlig naturlig for oss å drikke melk? Ingen andre pattedyr drikker melk når de ikke lenger trenger morsmelk. Er det ikke litt rart at et voksent menneske drikker morsmelk - fra en ku? Flertallet av mennesker på jorda tåler ikke engang kumelk. Den er ikke ment for oss. Den er ment for kalven. Og kalven får den jo ikke. Den får morsmelkerstatning.

6 kommentarer

tinekatrine

09.02.2012 kl.21:00

jeg får så vondt i hjertet av å tenke på melkekuene. å få ungen sin revet vekk fra seg gang på gang... og det opplever jo mange andre dyr i kjøttindustrien også. veganpower altså, hoho.

sv: disney er jo best, jo mer jo ber. kunne veldig godt tenkt meg å se lion king!

STINE FRIIS

09.02.2012 kl.23:51

//ja! Det var meg :D Hihi!

Hege

10.02.2012 kl.12:24

Kjempeflott innlegg!!

Kyr må være noen av de mest misforståtte og misbrukte dyrene i landbruket. Stakkars!

faehe

13.02.2012 kl.20:16

ah for et flott innlegg, og en flott intro på innlegget.

Johanne

17.02.2012 kl.14:43

Dette var eit veldig bra innlegg, som det også har blitt kommenter før. Veldig bra.

tinekatrine

20.02.2012 kl.21:26

sv: jepp, vi er litt hjernevasket hele gjengen :)

Skriv en ny kommentar

hits