Skogåret.

Visste du at 2011 er FNs skogår? Det synes jeg er fint. Målet er å øke bevisstheten om et bærekraftig skogbruk.

Over 300 millioner mennesker bor i skogene rundt omkring i verden. Det gjør også åtti prosent av alle plante- og dyrearter som lever på land. Men mange steder i verden forsvinner skogene veldig fort. Noen steder på grunn av tømmerhogst, noen steder på grunn av palmeoljeproduksjon, noen steder på grunn av kjøttproduksjon, og noen steder på grunn av andre ting. Siden 1950 har halvparten av verdens naturlige skoger blitt borte. Det er veldig trist, fordi skogen er så utrolig vakker. Det lever så mye fint og spennende der, også dyr og planter vi enda ikke har oppdaga. Det finnes utrydningstrua tigere, det finnes planter med medisinske virkninger, det finnes ekorn som kan fly, det finnes fossefall, og det finnes mennesker som kanskje enda ikke har hatt noe særlig kontakt med omverdenen. Bortsett fra at skogen er fin, og at det er dyr og mennesker som bor i den, er det enda en viktig grunn til å ta vare på den. Nemlig at alle mennesker på jorda er avhengig av den for å overleve. Så om regnskogen forsvinner, vil også vi i Norge bli ramma. Skogen (og særlig regnskogen) tar opp CO2en som er i lufta, og omgjør det til oksygen så vi kan puste. Vi slipper jo ut mer og mer CO2, samtidig som mer og mer skog forsvinner. Jeg synes det er ganske skremmende.Jeg synes alle skal feire de siste seks ukene som er igjen av skogåret med en skikkelig fin tur i skogen. Ta med deg kameraet ditt og dokumenter hvor fin den er. Kanskje du kan klemme et tre også:)

12 kommentarer

Clementine

20.11.2011 kl.17:49

Åhh jeg synes også det er superbra. Har hatt nok prosjekter om regnskogen til å vite hvor mye den betyr, og skog generelt.

Vil bare påpeke en bitteliten nerdedetalj. Regnskogen tar ikke CO2 som vi slipper ut og gjør den om til O2. Det finnes så mange arter og så mye som skjer i regnskogen, at alt oksygenet regnskogen produseres brukes opp av livet i skogen, og karbondioksidet som livet puster ut bruker plantene igjen. Det som er, er at om vi hogger ned skogen, vil det karbondioksidet som er bundet i plantelivet frigjøres, som vil føre til veldige økte utslipp siden det er snakk om så kolossalt mye grønt. Hilsen nerd123

Hanne

20.11.2011 kl.18:53

Camzilla: Takk! Jeg liker nerder:) Så rart. Jeg vet at avskoging skaper masse CO2-utslipp, har skrevet om det i vegetarinnlegg. Men jeg har også lest at regnskogen tar opp noe av CO2en vi produserer, og WWF skriver at regnskogen "renser luften" og "opprettholder balansen i atmosfæren".

Hege - A Case of Me

20.11.2011 kl.19:04

Veldig fint innlegg! :-) og takk for tips, jeg skal definitivt ta meg en tur i skogen med kameraet snart.

marlou

21.11.2011 kl.09:35

jeg tror ikke jeg har noen gang gått såmye turer i skogen som i jeg gjorde i år, sådet er et bra skogsår. skal gjøre det igjen og klemme et tre også :)

Naturfagnerd

23.11.2011 kl.22:00

Samtidig som alt dette skjer, blir klimaet varmere og tregrensa høyere, noe som resulterer i vekst av skog nærmere polene. Mest i nord. Så selv om regnskogene forsvinner, noe som er helt feil og dumt, vokser det opp mere og ny skog i nord.

Det farligste er den økte temperaturen i verden, dette kan gå spesielt ut over oss nordboere. Dere har kanskje hørt om golfstrømmen? Om temperaturen her "oppe" stiger til et visst punkt vil g-strømmet stoppe opp (pga diverse årsaker) det som sa vil skje er at vi står på terskelen til en ny istid... da er det for sent!

Jorda er fantastisk, men også i fare! Aldri før har man kunnet måle så mye karbondioksid som nå! Og det dummeste vi gjør er å bruke de fossile energikildene! Det er karbondioksid som har ligget lagret i millioner av år, og inneholder enorme mengder...

anonym

23.11.2011 kl.22:05

Hanne, det camzilla mener er nok at alle planter er bundet sammen av ulike stoffer, blant annet karbondioksid, og når plantene dør, brytes denne bindingen og karbondioksid slippes løs, men da er det ikke like mye grønt som det har vært, og karbondioksidet blir ikke igjen tatt opp... Men regnskogen TAR opp STORE deler av vårt utslipp, men bare det naturlige. ikke det ekstra som feks eksos fra biler, eller annet utslipp. Det blir rett og slett for mye for det naturlige kretsløpet.

Hanne

24.11.2011 kl.06:38

Ja, så om vi hogger ned skogene så blir det jo mer og mer CO2 i lufta, fordi de naturlige utslippene ikke lenger blir tatt opp heller. Jeg merker jeg må sette meg enda mer inn i det her. Det er litt vanskelig, for det står forskjellig overalt. Og det jeg skrev i dette innlegget skrev jeg om i en eksamensoppgave denne våren på høgskolen, som jeg fikk veldig god karakter på. Så da er det jo litt rart om det ikke stemmer;)

Tusen takk for spennende og lærerike kommentarer! Dere er kule nerder:)

Kathleen

24.11.2011 kl.16:50

Alle disse FNs år for ditt og datt, og verdens dager, går meg alltid hus forbi når de snart er over!

anonym

28.11.2011 kl.12:39

Hanne, kan du ikke finne litt ut om diamant eksport, og hvorfor Norge selger olje og gass, og faktisk bidrar til at verden går under....?

Hanne

29.11.2011 kl.13:34

Anonym: Det skulle jeg gjerne ha funnet ut av! Men dette innebærer masse research - alt for mye for meg akkurat nå. Hadde selvfølgelig vært spennende temaer for bacheloroppgaven min som jeg skal skrive til våren, om jeg ikke allerede hadde bestemt meg for hva jeg vil skrive om;) Norge gjør mye rart som jeg aldri vil kunne stå for, blant annet oljefondets investeringer i palmeoljeindustrien. Men hvis du har tid til å skrive en tekst om dette vil jeg gjerne lese den!

sommerfuglen.

02.12.2011 kl.01:22

sv: det kan man si! helgetur til kina! hihi. han studerer og bor i shanghai dette året! hong kong høres spennende ut. vet at en venninne av meg vurderer å utveksle.

June

03.12.2011 kl.18:50

Svar: Jaa, hun er verdens beste :D

Skriv en ny kommentar

hits