Noen små (og store) miljøtips.

Her er noen superenkle tips til hvordan man kan hjelpe jorda med å ha det litt bedre:

Resirkuler. Hver gang noen kaster en melkekartong i søpla dør jeg litt inni meg. Resirkulering er jo så viktig, og så enkelt. I Oslo er det ekstra enkelt, der er man så heldige å ha egne blå poser til plast og grønne til matavfall, som man kan kaste rett i søpledunken sin. Jeg håper andre kommuner lærer av dette. Inntil det skjer, kan man hverfall sortere papir/kartong/papp og glass/metall. Ha egne papirposer stående et sted i huset (for eksempel under vasken) til de to forskjellige innsamlingene, så er det superenkelt å kaste ting der istedenfor i vanlig søppel. Husk også å kaste ark, notatlapper og andre mindre ting i papir, ikke i restavfall. Jeg tror alle husstander nå har egne dunker til papir, og glass/metall kan leveres på miljøstasjoner rundt omkring - de finnes ofte i nærheten av butikker og bensinstasjoner.

Ikke bruk plastikkposer. Handleposer i plastikk er kanskje noe av det mest unødvendige som finnes. Handlenett finnes i alle størrelser og fasonger, og man kan ha massevis av ulike motiver på. I lengden vil man også spare penger på å ikke kjøpe pose hver gang man handler. Når det gjelder plastikkposer til ha frukt i, bruker jeg dem samme om og om igjen. Om man kjøper fire epler er det jo ikke noe vits i å kaste posen og ta en ny neste gang man skal ha frukt. Jeg tar med noen fruktposer hver gang jeg skal handle, det samme gjelder poser til sopp og smågodt, og legger dem tilbake i skuffen når jeg kommer hjem. Et bonus er de rare blikkene man får av personen i kassa på rimi når man kommer med druer i en kiwipose. Men hva kaster du søppelet ditt i da? spør mange. Jeg kjøper en rull med hvite avfallsposer (finnes hvertfall på rimi, sikkert andre steder også) som er laga av plast som ikke frigir farlige gasser når dem brennes - i motsetning til vanlige plastikkposer. En rull med femti poser koster ti kroner. Altså 20 øre per pose. Man sparer faktisk penger på det også! Flere øystater i Stillehavet har gjort plastikkposer forbudt, og California har nå innført forbud mot plastikkposer i butikker. Ps: Et bra tips til gaver er hjemmelaga handlenett med personlige motiver på. Se hva jeg lagde til julegaver i fjor! (Skulle gjerne beholdt alle selv. Bortsett fra den med Blue Lagoon kanskje. Unnskyld, Maren.)

Si nei til reklame. Sett et skilt på postkassa di som sier nei takk til uadressert reklame. Tenk så mye papir som kunne vært spart om ingen tok imot reklame! De aller fleste kundeaviser finnes dessuten på utgiverens nettsider, om man vil se de aktuelle tilbudene.

Innpakning. Pakk gaver inn i papir som kan kastes i papirinnsamling, for eksempel gråpapir eller avispapir. Til jul kjøper jeg en rull med gråpapir som jeg pakker inn alle julegavene med. Da kan man tegne på dem, lime på glansbilder eller klistremerker, og skrive rett på papiret. Som bånd bruker jeg silkebånd som kan brukes om igjen, eller papirbånd som kan resirkuleres. Bursdagsgaver og andre gaver man skal gi personlig er det jo egentlig ikke vits å pakke inn, bare hold dem bak ryggen og si "tadaaa".Spis vegansk. Dette er det mest miljøvennlige du som enkeltperson kan gjøre. Produksjon av kjøtt og andre animalske produkter står for 18% av klimagassutslippene, det vil si mer enn all transporten i hele verden tilsammen. Kjøttindustrien er ansvarlige for at enorme regnskogsområder er blitt til beitemarker eller jorder til fôrproduksjon, forbruker utrolig mye vannressurser, krever mye transport, osv. Om man hadde brukt arealene til å dyrke mat direkte til mennesker (istedenfor å la det gå via et dyr og tape det meste av sin energi per kilo) ville det vært mye mer mat til en voksende befolkning. Kjøtt er miljøversting og det motsatte av matsikkerhet.

Ikke kjøp produkter med palmeolje. Palmeoljeproduksjon er en av de største årsakene til avskogingen av regnskogene i Malaysia og Indonesia, og til at orangutangene og flere andre dyrearter er trua. Palmeolje finnes blant annet i såper og i mat. Gjør det til en vane å lese igjennom ingrediensene i all mat du kjøper. Palmeolje finnes i alle mulige matvarer, og særlig First Price bruker det mye. Palmeolje er i tillegg den mest usunne olja man kan få i seg, så det er vinn-vinn å styre unna. Om man finner et produkt man vil ha, men som det er palmeolje i, finnes det som oftest et tilsvarende produkt fra et annet merke. For eksempel er det palmeolje i Santa Maria sine tacolumper, men ikke i Old El Paso sine. Jeg har skrevet et innlegg om palmeolje her. Ps: Et bra tips til palmeoljefrie såper: Lush!

 

Velg økologisk om du kan. Sprøytemidler er verken sunt for jordsmonnet, miljøet, oss som spiser, eller for dem som jobber på jordene. Mange av jordbruksproduktene vi spiser importeres fra andre land, der verneutstyr ikke er noe arbeidsgivere sørger for, og mange tusen lider av astma og langt værre sykdommer på grunn av dette.

Vær en bevisst forbruker. Forbrukere har makt. Vær skeptisk til store multinasjonale selskaper, og let gjerne etter informasjon om selskaper du pleier å kjøpe fra. Om det kommer fram at dette selskapet er en stor miljøsynder - ikke støtt dem ved å kjøpe produktene deres. Jeg har for eksempel ikke drukket noe fra Coca Cola Company etter at jeg leste om driftsmetodene deres i en pensumbok av Vandana Shiva for et år siden.

Noen som vil dele sine små eller store miljøtips?

17 kommentarer

Hege

27.08.2011 kl.10:49

Kjempegode tips, Hanne!! :-)

Pakker i gråpapir og med hyssing rundt er jo sååå fine. Blir noe nostalgisk over sånne.

Handlenett tenkte jeg å kjøpe i NOAH sin nettshop, for å få gitt penger til en god sak, og for å få et kult anti-pels trykk på.

Plastposer må jeg dessverre bruke litt av akkurat nå, da jeg jevnlig må bytte på dokassen til mine 3 fine kaniner. Teite kommunen jeg bor i har sluttet med egne resirkuleringsposer og kjører alt i et. Hadde jeg bodd i enebolig hadde jeg definitivt hatt en komposthaug i hagen, men jeg bor i blokk, så det er vanskelig. Har heldigvis en miljøstasjon rett utenfor hvor jeg resirkulerer glass og papp :-)

Mitt beste miljøtips er å spise vegetarisk/vegansk, pga. klimagasser, pga regnskogen, pga mangelen på rent vann, pga utarmingen av jordressursene.. (og for dyrene og for en jevnere fordeling av jordens ressurser)

og... Å pante flasker :-) Da får man resirkulert plasten og bidratt til litt lavere produksjon av plast.. Og så får man jo pantepengene tilbake. Win-win!

Supert innlegg :-) og jeg er helt enig med deg ang. kommentaren din på mitt innlegg i går, om at sånne ting som dette burde få en stor plass i pensumbøkene. Det er, som du sa, det viktigste vi kan fokusere på. Rett og slett.

STINE FRIIS

27.08.2011 kl.13:53

Masse bra tips! I hjemkommunen min (Namsos) er søppelsorteringa blitt skikkelig bra nå! Men her jeg bor i Oslo er det fortsatt ikke avfallssortering, og det irriterer meg. Er kun restavfall og papir! Men skal definitivt lete etter hvite avfallsposer på Kiwi, for jeg liker ikke plastposer. De er både dårlig for miljøet + at hankene ryker alt for lett!

Hanne

28.08.2011 kl.17:06

Ja, å pante flasker er jo kjempeviktig, det glemte jeg å skrive under resirkulering. Jeg tror nok desverre veldig mange panter flasker bare fordi de får penger for det.. Men det er jo uansett bra at det blir resirkulert, uansett grunn.

Handlenett med HOAH-motiv høres bra ut!

Gjør det! Avfallsposene jeg skrev om er mye tynnere enn vanlige plastikkposer, så pass på å ikke fylle dem stappfulle. Og Hege: Du kunne kanskje ha brukt disse posene når du skal bytte dokassene, hvis dem ikke blir for tynne:)

Maja

28.08.2011 kl.23:54

Dette går kanskje ikke helt under miljø, men det går i hvert fall under bevisst forbruker! Du burde skrive et innlegg om sweatshops! Som forbruker synes mener jeg at jeg har rett til å vite hva pengene mine går til, men det er så mange store kjeder som har innmari shady opplegg på gang! Om man er klar over hvem som er verstingene har man jo heller ikke lyst til å handle hos dem mer, og da sparer man brått både penger, tid og miljø!

God tur til Hong Kong forresten :D stas!

Maja

28.08.2011 kl.23:59

Også må jeg dele noe grusomt: Nike eier Converse.

Hanne

29.08.2011 kl.12:46

Maja:

Åh, helt enig! Jeg vet desverre alt for lite om den bransjen til å skrive et innlegg om det, men jeg skal absolutt sette meg mer inn i dette i tiden fremover. Man bør absolutt ha rett til å vite hva man støtter med pengene sine.

Neeeei. Uff, det er akkurat som at The Body Shop eies av L'Oréal. Jeg vet ikke om det er bra å handle på Body Shop eller ikke. De er jo miljøbevisste og står klart imot dyretesting, men deler av pengene mine går allikevel til en et selskap jeg absolutt ikke vil støtte.

Og takk! (:

Maja

30.08.2011 kl.16:00

SHit! Body shop + L'Oréal? Det ante jeg ikke :/

Chalten

30.08.2011 kl.16:15

Tusen takk for fine tips! Følger mange av dem allerede, men kan bli flinkere på enkelte av punktene. Ps. Hvor har du fått tak i det fine gråpapiret?

tinekatrine

31.08.2011 kl.12:51

bra tips!

sv: spennende! hva skal du der, og hvor lenge blir du, og hvor skal du? ikke lenge til jeg drar til kina nå, spennende!

Chalten

05.09.2011 kl.13:22

Fant gråpapir på Rema faktisk. Like greit, ettersom vi ikke har bokhandler her jeg bor.

Helene

05.09.2011 kl.13:57

Veldig nyttige tips! Spesielt det med palmeolje, det var jeg ikke klar over. Tusen takk! :)

myldretid

13.09.2011 kl.16:52

Så mange bra tips! Kan jeg spørre deg hvor du har kjøpt handlenettene? Jeg husker jeg fant noen billigbillig for mange år siden, men etter det har jeg ikke funnet noen blanke som man kan gjøre morsomme ting med!

mariel

13.09.2011 kl.20:22

takk for tips, spesielt om palmeolje som jeg ikke visste om. det skremmer meg hver gang jeg får vite om sånne ting, fordi da innser jeg hvor mye jeg ikke vet at jeg gjør som er slemt mot planeten. du er flink :)

Emi

13.09.2011 kl.20:57

Fint med miljøtips! Selv pleier jeg nesten alltid å ha med meg et par handlenett når jeg skal handle, og når jeg skal gjøre plutselige innkjøp og ikke har med handlenettet føler jeg meg helt forferdelig...

Sv// Du går på skole i Hong Kong? Herregud så fantastisk! Hva studerer du og hvor lenge blir du borte? Ihh, kjenner jeg blir oppspilt på dine vegne.

myldretid

13.09.2011 kl.22:02

Jeg har faktisk mye stoff liggende, men jeg håpet litt på å finne noen billige:) Vi får se om det blir julegaver ut av det, eller om det blir strikkede saker til alle sammen.

Clementine

24.09.2011 kl.17:06

Flott innlegg! Akkurat her jeg bor i Bergen har vi bare svart dunk, mens det andre plasser i Bergen også finnes blå. Jeg forstår ikke helt hvorfor. Ikke finnes det mange miljøstasjoner heller, jeg vet f.eks. ikke hvor jeg kan finne en uten å gå til andre sida av byen. Det er litt kjedelig.

Men jeg vil påpeke at økologisk mat igrunn ikke er så veldig bra for miljøet, siden man trenger mye større landarealer enn ved konvensjonell jordbruk. Logisk nok fører dette igjen til mer CO2-utslipp. Hadde all mat blitt dyrket økologisk, ville dette ført til mye større CO2-utslipp (men så kan man vel kanskje diskutere om all mat som produseres til vesten idag hadde trengt å bli produsert...)

Hanne

29.09.2011 kl.16:45

Camzilla: Tusen takk!

Så teit. Jeg føler at Norge ikke er så flinke på resirkulering igrunn. I Venezia har de vanlige søpledunkene på gata tre alternativer. På skolen min her i Hong Kong er det miljøstasjon med egne dunker til plast, papir, metall osv, det samme rundt i byen.

Det er mye diskusjon om økologisk jordbruk faktisk slipper ut mer CO2 enn "vanlig" jordbruk. Jeg har lest vitenskaplige artikler både for og imot denne påstanden, flere av artiklene sier at økologisk jordbruk faktisk krever mindre arealer. Den ene artikkelen om bønder i den tredje verden sier at småskalabønder vil øke avkastningen sin på opptil 180% med økologisk jordbruk, uten å utvide arealene. I en annen sies det at økologisk landbruk for eksempel krever 30% mindre fossilt brensel enn konvensjonelt jordbruk når det kommer til mais og soya. Så det er jo ikke godt å gjøre seg opp en mening om akkurat det. Det som derimot er sikkert, er at både jordsmonnet, dyr, mennesker (både de som jobber med maten og de som spiser den), og naturen i dyrkingsområdet har det bedre med et jordbruk uten giftstoffer. Fabrikker som produserer kunstgjødsel, plantevernmidler osv slipper jo også ut CO2. Men dette er et veldig spennende tema som jeg tenkte å sette meg mer inn i til bacheloroppgaven min til våren:)

Skriv en ny kommentar

hits