Hva vet DU om selfangst?

16. mars var jeg med å markere mot selfangst ved Stortinget. Jeg synes dette er en sak som har fått utrolig lite oppmerksomhet, selvfølgelig mye mindre enn det den fortjener. I fjor mottok norsk selfangst 13 millioner kroner i subsidier fra staten. Problemet for Norge er at mange land, inkludert hele EU har importforbud av selprodukter, nettopp fordi det er en svært lite human måte å drive jakt på. 15. mars annonserte utenriksdepartementet at de vil bruke ressurser på å jobbe mot EUs importforbud, og prøve få dem til å kjøpe selpodukter igjen. Mange ganger er jeg flau over å være norsk, og særlig akkurat nå. I NOAHs infohefte om norsk selfangst står blandt annet dette:

Visste du at...

... selfangsten drives primært for pelsens skyld, og selfangere først og fremst dreper unger fordi pelsen deres er mest verdifull?

... flere selfangstinspektører har vært kritiske til fangsten, men fiskeridepartementet har avfeid kritikken - og film og foto fra fangsten har vært ulovelig å vise?

... fiskeridepartementet hevnder at 100% av selene dør smertefritt, selv om inspektører og selfangere rapporterer at skader er vanlig?

... det er lov å drepe diende selunger som fortsatt stelles av moren, hvis man kommer over dem etter en viss dato, selv om fiskeridepartementet hevder at ingen diende selunger drepes?

... selfangsten er over 80% subsidiert av staten, og at hver skute får opp til 3,5 millioner i skattekroner for å drepe sel?

... EU og USA har forbudt import av selprodukter, og at Russland har forbudt selfangst av dyrevern- og miljøhensyn?

... et norsk firma kjøper opp de fleste skinnene fra den kanadiske fangsten, hvor gjennomsnittlig 100.000 seler blir drept årlig?

... det ikke finnes noe vitenskapelig belegg for å hevde at seler må drepes for fiskebestandens skyld, men at hovedårsaken til ubalanse i havet er menneskenes overfiske?Bildet er tatt fra denne siden, der du kan lese mer om selfangsten. Her kan du skrive til utenriksministeren og si at du ikke er enig i avgjørelsen de har tatt, og å fortelle at det ikke er greit å drive smertefull og totalt unødvendig jakt på sel. Jeg anbefaler også å søke opp fangstmetoder av sel på internett og lese om hakapiken man ser på bildet og måten selene må dø på.

13 millioner. Sammen med subsidiene til pelsnæringen på 51,5 millioner (2007) og 69 millioner til opplysningskontoret for egg og kjøtt utgjør dette over 130 millioner kroner i året. Tenk hvor mye fornuftig staten kunne brukt disse pengene på - istendenfor å støtte og drive propaganda for dyrs lidelse. Helt vilt.

Noen meninger om selfangst?

8 kommentarer

Emi

29.03.2011 kl.22:30

Jeg skrev faktisk en artikkel om selfangst på skolen for et år siden eller noe i den duren! Da lærte jeg læreren min noe nytt, og det var fint. Og var det demo den sekstende?! Jeg må begynne å holde meg mer oppdatert.....

renate

30.03.2011 kl.18:59

Huff, det er litt fælt.

Julia

02.04.2011 kl.13:55

Synes det er helt forferdelig, og det er så ekkelt at jeg nesten ikke klarer å lese det, men jeg tvinger meg til det, bare for å bli en smule mer kunnskapsfull. Du har en så fin blogg altså. Tusen takk for at du sprer viktig informasjon til folk!

tinekatrine

04.04.2011 kl.15:35

ekle selvfangere.. "de dør helt uten smerter, vi bare slår dem i hodet til de ikke kan bevege seg mer". finn en feil liksom. så ved et uhell en video som var blitt filmet av det, usj.. er så glad jeg er veganer.

sv: veldig kul eksamensoppgave. og jeg forstår veldig godt overraskelsen man får når man innser at man egentlig ikke vet noen ting. er ikke mange år siden, da jeg fortsatt spiste kjøtt, at jeg innså jeg egentlig ikke viste hva på kroppen som var kjøtt. "er det musklene?" spurte jeg mamma. hun viste heller ikke....... at kjøtt ikke blir fokusert mer på ang global oppvarming er bare syk. (hihi, siden jeg er veganer føler jeg at jeg kan nyte de varme dusjene mine litt ekstra!) det er så irriterende når folk skal motsi min spisevane og mine faktaer, også har de aldri lest noe om evne. de sier bare det de hører på REKLAMENE på tven og det de har hørt av foreldrene. jeg dikter vist bare opp alt jeg sier... men virker som om fler og fler "ser lyset" for tiden, det liker jeg.

selfanger

17.12.2011 kl.04:04

Helt ruskende feil alt du skriver.

Det er blitt overbestand over hele kysten av sel allerede.

Og fiskere lider allerede pga av dette.

Skal vi ikke ta fra samene reinsdyra også med det samme vi stenger ned en tradisjon som Norge har hatt veldig lenge.

BRUK HODET

Hanne

03.01.2012 kl.20:59

Selfanger: Du vet like godt som meg at alt jeg skriver ikke er feil.

At noe er en tradisjon er ingen grunn til å opprettholde det. Først og fremst må vi tenke på menneskenes, dyras og jordas beste. Det er veldig mange tradisjoner her i verden som burde blitt stanset, for eksempel tvangsekteskap, hvalfangst, osv. Praksiser der noen lider, mennesker eller dyr, kan ikke forsvares kun fordi det er en tradisjon. Det samme gjelder for selfangst. Jeg har ikke funnet på det som står over, det er faktasetninger fra NOAHs hefte om norsk selfangst.

Det er bevist at selfangst er noe verden ikke vil ha - beviset er importforbudet i hele EU, USA og flere andre land i verden. Bestanden av sel, fisk and andre havdyr har regulert seg selv i all tid, naturen klarer fremdeles å gjøre dette selv om ikke menneskene griper inn hele tiden. Nordmenn trenger verken fisk, sel eller reinsdyr for å overleve i 2012. Når det gjelder urbefolkning kan dette behovet selvfølgelig diskuteres, men for alle andre er alt som må bli drept for å spises totalt unødvendig, og en stor byrde for dyra som må bøte med livet - også for sel der fangst- og drapsmetodene er høyst diskutable.

Nei

08.03.2012 kl.10:23

Mindre selfangst=mindre fisk=mindre mat til eskimoer=døde eskimoer.

Hanne

24.03.2012 kl.17:23

Fin årsakskjede du har laga der. Men desverre for deg (og bra for eskimoene) så er det nok ikke så enkelt. Jeg anbefaler deg å lese mer om selfangst og økosystemet her: http://www.selfangst.info/informasjon/selen/okologi/ Dagens forskning viser helt tydelig at det er menneskelig overfiske som er hovedårsak til mindre fisk i havet. Du og jeg trenger ikke fisk, men det gjør selen og en del urbefolkninger. Om vi hadde sluttet med komersiell fisking hadde det vært mer enn nok fisk til eksimoene du er så bekymret for også;)

Skriv en ny kommentar

hits