Grisens dag og konkurranse.

I dag, 17. januar, er det grisens dag, en dag som skal sette fokus på at en gris er et individ og ikke en kjøttbit på tallerkenen. I den anledning har jeg fått en haug med flyere og noen plakater fra NOAH om vegetarisme som jeg skal dele ut. Derfor tenkte jeg å ha en liten konkurranse der tre av dere kan vinne plakaten det er bilde av under. For å vinne må dere skrive litt om vegetarisme/dyrs forhold på deres egen blogg, og linke til dette innlegget. Jeg tenkte det kunne være en fin måte å sette fokus på vegetarisme på, og en god måte å spre litt kunnskape på. Det trenger ikke å være et eget innlegg, det kan også være et avsnitt i et annet innlegg. Legg igjen link til innlegget ditt i kommentarfeltet her, og så trekker jeg ut tre tilfeldige vinnere som får plakaten i posten. Det er viktig at dere skriver mailadressa deres, sånn at jeg kan kontakte vinnerne der. Og dere som er med har jo en enorm fordel i at denne bloggen har færre lesere enn jeg har fingre. Og ja, jeg har alle fingrene inntakt.

"By the age of 70, the average British consumer will have consumed 550 poultry, 36 pigs, 36 sheep and 8 cows." Over 60 milloner dyr dør hvert år på grunn av kjøttindustrien i Norge. Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke gikk opp før meg før denne sommeren. I flere år har jeg styrt unna dyretestede produkter, jeg har vært sterk motstander av sirkus med dyr så lenge jeg kan huske, har kjøpt økologiske egg, vært medlem av dyrebeskyttelsen, motstander av hvalfangst, selfangst, pels, tyrefekting, ja, dere skjønner greia. Allikevel gikk det ikke opp for meg før i sommer at jeg må slutte å drepe dyr. Rart, ikke sant? I alle disse åra har jeg påført dyr store lidelser og tatt fra dem alt av verdighet, og til slutt hele livet deres.

Svaret er at jeg ikke hadde nok kunnskap om hva som foregår med dyr i Norge. Jeg visste ikke at i 2008 døde over 70.000 kyllinger på vei til slakteriet, jeg visste ikke at en ku (bortsett fra den lille tiden den er ute på sommeren) har så liten plass at den ikke kan snu seg rundt, og kan bli påført elektrisk støt slik at den skal ta et skritt bakover og gjøre fra seg i en renne så det blir mindre renholdsarbeid for bonden, jeg visste ikke at kyllinger ble veltet levende over på samlebånd som ender i en kværn, jeg visste ikke at det er lov til å spenne en grisemor fast i en metallramme der hun ikke engeng kan snu på hodet, og der de nyfødte grisungene dier gjennom sprinklene i rammen for at de ikke skal ha kontakt med moren, jeg visste tydeligvis ingen ting. Og jo mer jeg får vite, jo mer er jeg sikker på at å bli vegetarianer er det viktigste valget jeg noen gang har tatt.

Det er ganske provoserende å vite at staten i Norge hvert år gir 70 millioner kroner til opplysningskontoret for kjøtt og egg som dem skal bruke på reklame. Beløpet til opplysningskontoret for frukt og grønt er på 8,6 millioner kroner. Det er selvfølgelig også noe irriterende å vite at dem bruker de få pengene på å få John Arne Riise & co. til å synge at "frukt er sunt og digg", men uansett.

Det er masse mer jeg vil skrive om, men det hadde blitt et enormt langt innlegg. Jeg anbefaler hvertfall å søke litt rundt på internett etter lovverk og forhold på norske gårder, og å lese Noahs infosider om kjøttindustrien og noen av fortellingene man finner der. For eksempel:

De aller minste - beretning fra veterinærstudenters ekskursjon på fjærklekkeri.

Om slakterier hadde glassvegger.

"Ingenting vil gavne menneskelig helse og øke sjansene for overlevelse for livet på jorden så mye som utviklingen til en vegetarisk diett." - Albert Einstein. Det er mange andre grunner til å kutte ut kjøtt enn dyrevelferd, selv om det er den viktigste grunnen for meg. For eksempel forteller FNs klimarapport at kjøttindustrien er ansvarlig for en større andel av drivhusgassutslippene enn verdens transportindustri. Å kutte ut kjøtt er derfor noe av det mest miljøvennlige du kan gjøre. Enorme arealer skog blir hogd ned for å skape beiteplass til kveg, og arealer som brukes til beite/dyrking av dyrefôr kunne blir brukt til å dyrke menneskemat. Uten kjøttproduksjonen ville det vært ca 80% mer mat til verdens befolkning. I tillegg har vegetarisk kosthold en hel del helsefordeler, blandt annet minsket risiko for hjerte- og karsykdommer og enkelte krefttyper. Og jeg må også nevne: Jeg har aldri spist så mye god mat før!

Her er plakaten! En oversikt over noen av verdens kjente vegetarianere. Jeg liker den selvfølgelig ekstra godt fordi den spiller på Sgt. Pepper's-coveret til The Beatles, hurra for det! Skuespillere, idrettsutøvere, artister, kunstnere, filosofer, alle kjenner igjen flere hoder på dette bildet. Håper mange vil vinne en plakat! Konkurransen varer hele uka, altså ut søndag. Og hurra for grisen!9 kommentarer

Kaja

18.01.2011 kl.12:08

Jeg har en lignende opplevelse som deg. Jeg var også imot det meste av dyremishandling, uten at jeg klarte å se den som å på tallerkenen min hver dag. Jeg synes det er skummelt hvordan man blir så vant til måter å gjøre ting på at man nesten ikke kan tenke seg at det faktisk går an å gjøre det helt annerledes. Men nå må vi ikke glemme egg og melk. Det er like mye lidelse bak disse produktene som kjøtt. Men jeg skjønner også at man må starte et sted!

bente

19.01.2011 kl.12:54

Flott innlegg! Gratulerer med valget om å bli vegetarianer! Er det lenge siden? :)

Og jeg er selvfølgelig med i konkurransen: http://icefeather.blogg.no/1295358313_lukket_avdeling.html#comment

Weronika Ellen Irena

19.01.2011 kl.17:00

Fant kåpen på loftet og synes den var fryktelig stygg og morsom. Ikke noe jeg ville ha brukt til vanlig. Men takk så mye for kommentaren ^^

Åh, så bra at du har lært deg å hekle! Det er jo så morsomt. Også er det de utroligste tingene man kan lage ved å hekle, eller strikke.

Det var et fint og tankevekkende innlegg!

Weronika Ellen Irena

19.01.2011 kl.18:30

Sånne tepper er så utrolig fine. Lykke til!

Ja, såklart. Alle har forskjellige meninger, og jeg aksepterer din.

Og takk så mye for fine ord. Det betyr mye.

AlwaysMusic - Erik

20.01.2011 kl.20:55

SV; Har henta litt inspirasjon der ifra, ja :P

anne marit

24.01.2011 kl.11:55

sv. Pesto på pizza er fantastisk godt - det er bare så synd at den de selger ferdig i butikken inneholder parmesan og jeg ikke kan spise det. Har derimot aldri forsøkt med auberginer på pizza - hvordan blir det egentlig?

Guro

25.01.2011 kl.16:51

sv: Eh, jeg tror det er "takk" man sier til sånt. Så takk!

Egentlig har jeg ikke så sterke meninger om dette temaet, verken den ene eller den andre veien, men jeg håper du er klar over at alt ikke er like firkantet som du fremstiller det i denne posten. Alle kyr står ikke på en liten plass og blir tilført elektriske støt, og alle grisunger blir ikke behandlet på en slik grotesk måte. Men for all del, det skjer jo. Og ett tilfelle er ett for mye.

Hanne

26.01.2011 kl.14:41

Kaja: Jeg vet, og det er veldig trist. Jeg er ikke imot å spise/drikke det dyra kan gi oss (egg, melk, osv), sålenge det gjøres på en ordentlig måte med respekt for dyra. Derfor kjøper jeg bare økologiske egg, melk og rømme, og har trappa ned bruken av smør, yoghurt, ost, osv.

Guro: Jeg vet at ikke alle dyr i Norge lider, heldigvis ikke, men veldig mange lever desverre under slike omstendigheter. Jeg har hørt flere debatter der bønder selv har sagt at de ikke unner dyra sine et slikt liv, men at et godt nok dyrehold er for dyrt til at de kan drive. På denne måten blir dyr kun en industri, en vare, og ikke individer som de jo faktisk er. Kanskje mer subsidier til de som driver økologisk og mindre til de som ikke gjør det kunne vært en løsning. Strengere regler for hvor stor en bås må være, forbud mot kutreneren (støt), at kyllinger får se dagslys i løpet av livet sitt, osv er jo ikke så mye å be om synes jeg;)

Anbefaler forresten alle å se denne om norsk landbruk: http://www.youtube.com/watch?v=GZ81y0TFEnk

Guro

26.01.2011 kl.16:44

sv: Haha, jeg elsker lesere som forstår at jeg ikke mener alt jeg skriver seriøst.

Og når det gjelder dyreholdet, så er jeg klar over at det er mange triste tilfeller både i Norge og andre land. Men jeg velger å tro at de forferdelige historiene er flest blant dem som driver stort, og som får et upersonlig forhold til dyr. Da blir dyrene, som du sier, en industri, en vare. Jeg kommer fra et lite bygdesamfunn, og jeg kan ikke avkrefte at det også forekommer her, men jeg vet at mange små bønder her har et veldig kjærlig forhold til dyrene sine, og ønsker dem alt godt. Jeg blir derfor litt lei meg på deres vegne når jeg ser all negativ omtale som går utover alle bønder. Uten å diskutere dette ytterlige, vil jeg bare si at jeg har forståelse for begge parter :)

Skriv en ny kommentar

hits