Bistand.

Blogg.no har en konkurranse på gang. Man skal reflektere litt rundt norsk bistand, og kan være så heldig å få bli med til Zambia og se nærmere på norske prosjekter. Så here goes:

Som student på utviklingsstudier har jeg lært meg å se kritisk på utviklingshjelp. "Den tredje verden" er mye mer komplisert på alle måter enn det man har trodd. Dette har vist seg ved flere tiår med feilslått bistand, hvor vestlige organisasjoner tror de vet best, og av og til har gjort vondt verre. Men jeg ville ikke studert utviklingsstudier om jeg ikke trodde det var mulig å gjøre verden bedre. For mange bistandsprosjekter har vært vellykkede. Det jeg har innsett er hvor utrolig viktig det er å ha lokalkunnskaper om det området/landet man skal hjelpe, og ikke minst å lære av tidligere tiårs "bistandskatastrofer" som for eksempel strukturtilpasningsproigrammene på 80-tallet. Det er også nødvendig å ha lokale samarbeidspartnere, slik at et prosjekt fremdeles kan eksistere om bistanden kuttes. Ikke minst er det viktig å samtale med menneskene prosjektet vil angå, og høre hva dem ønsker og trenger. Jeg liker å tro at Norge vet hva de gjør.

Jeg tror norsk bistand går til å videreføre sentrale verdier og goder vi har her, slik at mennesker i andre deler av verden også kan nye godt av demokrati, et godt helsevesen, utdanning, fred, et bedre miljø, menneskerettigheter, rent drikkevann, ytringsfrihet, å kunne spise seg mett osv. Jeg tror (og håper) at vi yter bistand fordi vi ønsker at alle mennesker i verden skal ha et godt liv. Et like godt liv som det vi selv har. I Zambia er prosentandelen av mennesker med HIV/AIDS blandt den høyeste i verden, noe som fører med seg utallige problemer, sett bort ifra den grusomme sykdommen i seg selv. En hel generasjon er svekket, den generasjonen som er i stand til å arbeide og dyrke maten for eksempel. Derfor tror jeg også at norsk bistand er med på å prøve å hindre spredningen av denne (og andre) sykdommer. Akkurat hvordan vi gjennomfører alt dette vet jeg ikke, og derfor hadde det vært ubeskrivelig interessant både for meg personlig og for meg som student å få være med å se dette med egne øyne.

Jeg har vært i Zambia før, da så vi på jordbruket og den alternative jordbruksmetoden Conservation Farming. Siden jeg kom hjem i mars har jeg lengtet tilbake igjen. Kanskje dette blir muligheten? Dessuten har jeg 40.000 zambiske kwacha igjen å bli kvitt. Jeg vet det høres ut som om jeg er rik, men det er egentlig bare en femtilapp.


Malawi.

Zambia.

Klikk her for mer informasjon om jakten på norsk bistand.

Stikkord:

7 kommentarer

missM

03.nov.2010 kl.15:47

Kjempefint bidrag :) Er så mange som er så flinke til å skrive. Lykke til!

// Jeg har også det Mariospillet hjemme, mange gode minner med det spillet. Tar det frem av og til og spiller på gamlemåten ;) Grafikken er jo så festlig!

Julia

03.nov.2010 kl.16:01

Du høres ut som en flink og reflektert student! Synes du er en god kandidat og at du fortjener å vinne! Hva går denne konkurransen ut på? Hvordan vinner man liksom?

Beatle.

03.nov.2010 kl.16:33

Julia: Trykk på linken nederst i innlegget, så får du all informasjonen du trenger om konkurransen.

Hehe, håper sensoren mener det samme når han/ho retter eksamensoppgaven min i desember!

Julia

03.nov.2010 kl.22:13

Det skal jeg gjøre.

Krysser fingrene for det!

bente

04.nov.2010 kl.17:40

Flott innlegg, håper du vinner! :)

08.nov.2010 kl.21:21

Hei Beatle.

Vi i Norad er veldig glade for det engasjementet du og mange andre viste i konkurransen om å bli med til Zambia. Tusen takk! Vi håper du fortsetter å være engasjert i bistand. Ikke minst håper vi at du følger med på hva bloggerne som vant konkurransen blogger om når de er i Zambia mellom 26.november og 1. desember.

De neste par ukene kommer vi til å invitere deg og de andre konkurransedeltagerne eksklusivt til å være med på et par aktiviteter, blant annet en ny konkurranse. Følg med, følg med.

Tusen takk for engasjementet.

Med vennlig hilsen

Norad

Marte Lid, prosjektleder Jakten på norsk bistand

Jakten på norsk bistand - Norad

12.nov.2010 kl.13:47

Takk for ditt engasjement i Jakten på norsk bistand! Du og de andre bloggerne som var med i Jakten på norsk bistand, kan fortsatt få være med å påvirke hva som skal skje i Zambia.

De fire bloggerne som skal reise til Zambia får med seg 10.000 kroner. Pengene skal brukes til å kjøpe noe som kan være til hjelp for zambisk ungdom.

Vi ønsker ditt forslag til hvordan 10.000 kr kan brukes av fredskorpserne til Norges Idrettsforbund for å skape mer aktivitet hos ungdommene de jobber sammen med. Skriv et blogginnlegg på minimum 50 ord, og kod innlegget med ? noradkonk?. De tre innleggene som velges ut til avstemning neste helg får gavekort hos Sten og Strøm til en verdi av 1000 kroner. Les gjerne innlegg fra en av fredskorpserne om hva de jobber med på gjestebloggen (http://jaktenpaanorskbistandgjest.blogg.no/).

Med vennlig hilsen

Norad

Skriv en ny kommentar

hits