Orangutang.

Jeg har lenge vært stor fan av Lone Dröscher Nielsen og hennes rehabiliteringssenter for orangutanger på Borneo. Senteret har en egen serie på Animal Planet som heter Orangutan Island, og det har gått flere dokumentarer og serier om prosjektet hennes på tv. Senest forrige søndag var det et program om senteret på TV2. Danske Lone Dröscher Nielsen startet et rehabiliteringssenter for orangutanger på Borneo i 1999, med støtte fra BOS foundation. (Borneo Orangutan Survival.)

Orangutangen er den arten som likner mest på mennesker. Vi deler over 97 prosent av samme DNA. I dag lever orangutanger på de indonesiske øyene Borneo og Sumatra, selv om de opprinnelig levde på et mye større område. I løpet av de siste 50 årene har deres leveområder minsket med hele 80 prosent. Disse to øyene er de eneste som fremdeles har et skogsareale som er stort nok til at orangutangene kan leve der. På grunn av tap av regnskog er orangutangen en utrydningstrua art, og FN regner med at det i dag er 45.000 igjen. De regner også med at det forsvinner rundt 6.000 hvert år, og om dette fortsetter vil orangutangen være utryddet i 2022.

Her bor orangutangen. Tenkte å ha et annet bilde som viser hvor i verden dette er et utdrag fra, men så kom jeg på at dem som ikke skjønner det har så tragisk dårlige geografikunnskaper at de ikke er verdige å vite det uansett. (Er du en av dem bør du forøvrig vie en del av tiden din til denne siden.)

Så. Hvorfor forsvinner regnskogene i Indonesia og Malaysia? Skogen blir fjernet til fordel for palmeolje. Enorme arealer med regnskog brennes ned, og palmeplantasjer blir plantet. De to landene står for rundt 85 prosent av verdens palmeoljeproduksjon, som blandt annet brukes i kosmetikk, såper, mat og biodiesel. Regnskogsfondet sier at nesten all regnskogen i Malaysia er borte på grunn av produksjonen, mens avskogingen i Indonesia er den raskeste i verden.

Orangutanger omkommer under skogbrenningen eller av utsulting når skogen er borte. En del kommer seg unna og inn på befolkede områder på desperat leting etter mat. Der blir de ofte ofre for bøndenes skytevåpen eller kniver. Etter brenningen står det igjen et tre her og der. Overlevne orangutanger blir ofte funnet mens de klamrer seg fast i et av disse trærne, og blir som regen skutt. Er det en mor med barn blir moren skutt forran øynene på barnet, mens barnet blir solgt som kjæledyr og har et liv i fangenskap forran seg. Overlevne orangutanger kan også bli solgt til rike personer i utlandet, og bli smuglet over grensene.Her starter rehabilingssenteret sine oppgaver. Til senteret kommer det overlevne orangutanger; noen voksne, noen med skader, noen som har blitt reddet av lokalbefolkningen, noen syke, noen som har forvilla seg inn i landsbyer, noen som har blitt forsøkt smuglet ut av landet, og aller flest babyer. Mange med store traumer etter å ha sett moren blitt drept. I det ville er barnet sammen med  moren til de er syv år gamle, de har mye å lære og har et stort behov for kjærlighet. Lone og de ansatte på senteret har derfor en stor oppgave forran seg når det kommer en orangutangbaby til senteret. Målet er å lære opp alle til et liv i det fri, og det har blitt kjøpt opp store øyer med skog der apene blir satt ut når de er klare. Jeg skulle gjerne skrevet masse om hvordan dette gjøres, men det hadde blitt et utrolig langt innlegg, så jeg synes heller at de som vil skal ta en titt her og lese mer om alt dette.

Jeg skulle gjerne også skrevet om hvor forferdelige mennesker er, og mer om hva orangutangene blir utsatt for på grunn av dette. Men her får dere også lese dere opp selv. Det eneste jeg skal si er at man bør styre unna palmeolje, selv om det er vanskelig. Regnskogsfondet sier at palmeolje er en ingrediens i ca 10 prosent av alle varene på supermarkedet. Allikevel er det 90 prosent uten, så det er mulig å sjekke ingrediensene på produkter man kjøper og unngå enkelte ting. Kanskje et annet merke har et tilsvarende produkt, men uten palmeolje. Det teite er at denne oljen ikke engang er sunn, olivenolje og rapsolje for eksempel, er mye sunnere. Hvis man vil støtte orangutangprosjektet kan man donere penger, adoptere en orangutang, kjøpe bok osv, se her.Kilder: 1  2  + "Villdyrlegen" som gikk på TV2 forrige søndag. Det ene bildet ville ikke ha link på seg, så jeg får ha den her istedenfor. 

Og så må vi huske på at orangutangen bare er én av mange arter som opplever dette. Flere dyre- og plantearter er utrydningstruede på grunn av palmeoljeproduksjonen. Samtidig er det andre steder i verden, andre skoger som forsvinner og andre arter som utryddes av ulike grunner. Og alt gjør meg like trist.

 

9 kommentarer

fredrikke dorothea bolette

14.09.2010 kl.00:18

fantastisk innlegg.

jeg lærte virkelig mye :D

hih.

/fredrikke

Chalten

14.09.2010 kl.22:54

Tusen takk for et lærerikt innlegg, nå lærte jeg mye nytt!

Karoline ♥ foto

15.09.2010 kl.18:33

sv: Yess, er ikke alene om den tanken! :)

keowyn

18.09.2010 kl.14:48

å jeg er så glad i sånne programmer. elsker også monkey business, selv om det er litt annerledes. noen ganger trist, men så fint at noen bryr seg nok til å virkelig jobbe med å få bedret forholdene til både ville og "tamme".

anne marit

18.09.2010 kl.14:54

Tusen takk : ) Jeg sto mellom Aristokattene og Dumbo, men har ikke rukket å se noen av dem enda for å finne det ut. Og internett var heller ikke noe hjelp når jeg prøvde å finne ut av det. Nok en gang - takk :D

Kaja

19.09.2010 kl.18:39

Å, jeg elsker orangutanger. Har lest litt om dette tidligere og det er helt forferdelig. Jeg er ikke flink nok til å unngå palmeolje, men nå tror jeg jaggu jeg skal ta meg selv i nakken og ta meg sammen når det gjelder dette.

tinekatrine

19.09.2010 kl.21:59

sv: ja, æsj. alle store selskaper driver med noe rusk i fattiglandene. viktig å hjelpe det lille man kan!

jeg unngår palmeolje så godt jeg kan fordi jeg har hørt det er den mest usunne oljen. tror egentlig jeg kjøper ekstremt lite som har palmeolje i seg... hurra!

Michelle

21.09.2010 kl.09:20

aw :) jeg liker deg.

æsj, mennesker er så ekle.

Marlou

21.09.2010 kl.17:02

for et fantastisk innlegg :)

og hei, så koselig, takk! jeg skal følge deg óg. det må jeg bare etter det innlegget her, og siden du studerer utviklingsstudier. (men da må bloglovin begynner til å funke igjen først...ugh)

Skriv en ny kommentar

hits