Forsøksdyrenes historie.

For en stund siden skrev jeg en oppgave om dyretesting på skolen. Vær så god, den er til deg. Jeg vet dette er mye å lese, men jeg vil si det er verdt det, hvis dette åpner øynene dine.

"Ask the experimenters why they experiment on animals, and the answer is: 'Because the animals are like us.' Ask the experimenters why it's morally OK to experiment on animals, and the answer is: 'Because the animals are not like us.' Animal experimentation rests on a logical contradiction." -Professor Charles R. Magel.

Forsøksdyrenes historie er blitt fortalt om og om igjen. Allikevel er det få som hører på. Over hele verden blir utallige dyr hver dag mishandlet på det groveste i form av dyretesting. Samtidig er det mange som kjemper for disse dyrenes rettigheter, men som ikke klarer å overgå forbrukeres egoisme. Spør du forbrukere om de støtter dyretesting vil 80% svare nei, men mange av de vil rett etterpå kjøpe et dyretestet produkt.  

dyr1Testene.
Selv om dyretesting har blitt et kjent begrep, er ikke folk flest klar over hva som faktisk foregår bak lukkede dører i laboratoriene. Metodene dyrene blir utsatt for er grusomme. De tre vanligste testene er øyetest, hudirritasjonstest og giftighetstest.

Øyetest
blir brukt for å fastslå reaksjonene på et stoff når det påføres direkte på øyet. Til denne testen blir det oftest brukt kaniner. Kaniner gråter ikke på samme måte som oss mennesker. Derfor vil ikke produktet man tester renne ut igjennom tårekanalene, men forbli på øynene. Kaniner har også dårlig blunkerefleks, noe som gjør det enklere å påføre teststoffet. De vanligste endringenesom registreres er rødhet, hevelse, blemmedannelse og lignende på øynene. Blindhet er ikke uvanlig.

Hudirritasjonstest
blir brukt for å observere reaksjoner på stoffer når de påføres direkte på huden. Et område, gjerne dyrets rygg, blir barbert og deretter oppskrapet før stoffet påføres. Rødhet, hevelse, hudsprekker og sår- og blemmedannelser er vanlige reaksjoner.

Giftighetstester
er det mange typer av. En av dem er å undersøke om et stoff er giftig for hele kroppen. Dyrene blir tvunget til å inhalere eller svelge stoffet, eller de får det gjennom sprøyter. Der svelging av stoffet blir brukt, blir dyrene sultet på forhånd for å gi best mulig resultat. Deretter registreres det ofte forandringer i blodtrykket, vekttap, pustevansker, skjelving, overflødig spyttproduksjon, ødeleggelse av indre organer, krampeanfall, blødning fra øyne, nese eller anus, koma og i noen tilfeller død. Når observasjonene er ferdige, blir alle dyrene drept og obdusert.

Man må også sette fokus på hvordan dyrene blir behandlet på laboratoriene. Selve forsøkene er selvsagt det værste, men dyrene blir svært uetisk behandlet ellers også. De lever hele livet i veldig små bur, og får på ingen måte utfolde seg slik som er naturlig for dem. Det stillesittende, unaturlige livet gjør at dyrene blir frustrerte og stresset. Det hender at det utvikles ulike typer abnorm atferd hos dyrene. Eksempler på dette kan være gjentatt bevegelsesmønster uten mening, og noen dyr blir så frustrerte at de begynner å gnage på sin egen kropp.

Alternativer til dyretesting. Mange tror at testing på dyr er en nødvendighet for å få et godt resultat, og for å forsikre seg om at produkter de bruker ikke er farlige. Dette er bare en myte, som mange dessverre tror på. Det finnes nemlig flere godkjente alternativer, og flere kosmetikkjeder har etter hvert fått øynene åpne for disdyr2se. En metode er å dyrke menneskeceller i reagensrør, og teste virkningen av kjemikalier på dem. En annen metode er å bruke laverestående organismer å teste på. Bakterier, alger, sopp og planter føler ikke smerte slik som vi virveldyr gjør. Det er også laget avanserte datamodeller man kan bruke. Det er altså flere metoder der ingen lider for å finne resultatet. Allikevel er det vanligst å teste produktene på dyr. Mange av dem får ikke bedøvelse i det hele tatt. Dette er dyr som har det samme nervesystemet som mennesker, og dermed føler smerte i lik grad som deg og meg.  

Vær kritisk.
Mange produsenter hevder at de ikke tester på dyr. Dette må man være kritisk til. Ved å si dette kan de for eksempel skjule at ingrediensene i  produktet blir testet på dyr, selv om ikke sluttproduktet blir det. Noen firmaer betaler også andre for å teste for dem, slik at de selv får en "ren" samvittighet, og kan si at de ikke benytter seg av dyretesting.Å gi forbrukere slik villedende informasjon er faktisk i strid med  markedsføringsloven. 

Å kjempe gir resultater.
Rundt i verden jobber dyrevernsorganisasjoner, firmaer, forskere og privatpersoner med å avskaffe den unødvendige og smertefulle dyretestingen. Gjennom kampanjer gjør de folk bevisste på hva som skjer, og ved å legge press på myndigheter og firmaer som tester på dyr, håper de også å åpne deres øyne. I Norge er testing på dyr i kosmetikken forbudt. Det er derimot lov å bruke dyr i medisinske forsøk, og hvert år blir over 500.000 forsøksdyr brukt i Norge. Det er også lov å importere dyretestede kosmetikkvarer. Det er ikke bare kosmetikk som blir testet på dyrene. Testing av vaske-og rengjøringsmidler, parfyme, lim, og alle mulige stoffer kroppen kan komme i kontakt med blir merket "sikre" ved å teste dem ut på dyr. Dyreforsøk skjer også i sammenheng med medisinske undersøkelser. Mange studenter er ukomfortable med å bruke dyr til forsøk i undervisningen, men de fleste blir møtt med likegyldighet når de forteller læreren. Det er faktisk i strid med menneskerettighetene å bli tvunget til å gjøre noe du synes er uetisk og feil. Men når alternativet er å ikke fullføre utdanningen, vil nærmest alle gjennomføre forsøkene, uetisk eller ikke. Den enste måten er å ikke gi seg, men fotsette kampen mot dyreforsøkene sammen. 

Hvordan bidra.
Du synes heller ikke at det dyrene gjennomgår høres noe særlig ut? Ved å tilegne oss kunnskaper om dyretesting, finne ut hvilke produkter som ikke er testet på dyr og bli en bevisst forbruker, kan vi alle hjelpe dyr i nød. Deretter er det viktig å spre kunnskapen til andre. Sammen kan vi gjøre en stor forskjell.

Forsøksdyrenes historie er sørgelig, men ikke for sen å endre på. 

Her er en oversikt over noen selskaper som tester/ikke tester produktene sine på dyr. For en lengere liste, gå inn på http://www.dyretesting.no/

OBS: Siden denne oppgaven er flere år gammel, er ikke listene under oppdatterte!

lister

3 kommentarer

Frøken

02.12.2009 kl.16:21

Det er så fint å se at noen bryr seg! Jeg er helt enig i det du skriver, det er forferdelig at dyr skal utsettes for dette. Må innrømme at jeg ble litt overrasjet over noen av navnene på lista, og ser nå at jeg er nødt til å finne meg en ny shampoo...

twentyoneunicorns

25.04.2011 kl.18:25

Utrolig bra skrevet!

Marion

06.12.2011 kl.20:51

Tusen takk for kjempe bra stil. Den var til masse hjelp på engelskpresentasjonen min... ;)

Skriv en ny kommentar

hits